Conditii avantajoase de creditare

Romanii care aleg sa isi achizitioneze o locuinta in afara granitelor isi indreapta atentia in special inspre Spania sau Italia, apreciaza analistii pietei. Principala destinatie este Italia, cu precadere Roma, unde pretul unui apartament cu doua camere este de cel putin 130.000 euro, iar cel al unei case depaseste 500.000 euro, apreciaza directorul general al agentiei SATO Imobiliare, Liviu Ureche.

Comparativ, apartamentele cu doua camere din Bucuresti sunt achizitionate la preturi de cel putin 60.000 euro, in timp ce casele sunt tranzactionate incepand de la 200.000 euro, in functie de zona si dotari, transmite Mediafax.

Romanii nu speculeaza in Italia

"Cine isi cumpara o casa in Italia nu o face pentru a obtine un profit pe termen scurt", ne-a declarat Ureche. Romanii care investesc pe aceasta piata reprezinta un "segment foarte redus", iar profilul unui astfel de cumparator este departe de cel al unui speculant. "Cine vrea sa speculeze pe piata imobiliara o face pe noile piete ale UE sau, riscand mai mult, in Moldova si Ucraina, unde se asteapta in perioada urmatoare o evolutie asemanatoare cu a Romaniei de acum 6, 7 ani", subliniaza Ureche.

Fiind certificata international C.I.P.S. (certified international property specialist), agentia Sato Imobiliare intermediaza "orice tranzactie imobiliara". Activand pe piata din Italia, directorul agentiei ne-a declarat ca cea mai frecventa modalitate de achizitionare a unei locuinte la care recurge un roman este plata cash. "De regula, nu se recurge la credite pentru achizitia unei case in strainatate. Este un risc destul de mare si veniturile constante care trebuiesc dovedite pentru o asemenea achizitie face ca segmentul sa fie redus."

Un cumparator roman care doreste sa contracteze un credit bancar in Italia trebuie sa indeplineasca foarte multe conditii, precum "contract de munca pe perioada nedeterminata, venituri sigure, rezidenta, demonstrarea sederii legale". "Inca nu putem vorbi despre achizitionari de imobile efectuate de romani cu scopul obtinerii unor castiguri, deoarece preturile pe pietele occidentale sunt ridicate si stabile in timp, iar aceste tranzactii nu ofera venituri rapide", a declarat Ureche, citat de Mediafax. El a aratat ca in Italia suma investita pentru achizitionarea unei locuinte poate fi recuperata prin inchiriere intr-o perioada de 25-30 ani, in timp ce in Romania acest interval nu depaseste 15-20 ani.

Fiind o piata matura, "in Italia ne confruntam in acest moment cu o saturare a pietei imobiliare si nu sunt asteptate cresteri semnificative de preturi intr-un timp scurt", a spus Ureche pentru Curierul National.

Spania, paradisul beneficiarilor de credite ipotecare

Piata imobiliara spaniola nu a ramas neexploatata nici de romani. Unul dintre acesti factori il reprezinta conditiile avantajoase de creditare de pe teritoriul Spaniei.
Daca in tari europene ca Germania sau Franta, procedura de contractare a unui credit este greoaie si necesita multe traduceri legalizate, Spania poate fi numita cu usurinta paradisul beneficiarilor de credite ipotecare.

Astfel, pentru obtinerea unui imprumut reprezentand 60- 70% din valoarea proprietatii cumparate, cu o dobanda ridicola de 3- 4% pe o perioada de 30 de ani, ai nevoie doar de pasaport si de o adeverinta de salariu tradusa in spaniola sau engleza.

Procesul este vizibil mai rapid daca venitul declarat este de peste 2.700 de euro pe luna.

"Locuintele sunt cumparate in Spania doar pentru a fi folosite drept case de vacanta, iar spatiile sunt inchiriate numai pe perioada in care proprietarii lipsesc", a afirmat directorul de vanzari al agentiei imobiliare Terracan Real Estate, Florin Colceru, pentru Mediafax.

In acest sens, surse din piata ne-au declarat ca agentiile imobiliare din Spania au dezvoltat un sistem prin care se ocupa de tot ce inseamna administrarea proprietatilor achizitionate de straini si folosite o perioada determinata de acestia. Astfel, agentia ce a intermediat tranzactia, contra unui comision stabilit se ocupa de inchirierea imobilului, plateste chiria, costurile de intretinere si, in cele mai frecvente cazuri, plateste si ratele lunare.

Romanii cumpara locuinte pentru caracterul de rezident

Noutatea de a achizitiona proprietati in strainatate nu rezida in faptul ca "putem cumpara", pentru ca nici inainte de momentul 1 ianuarie 2007 "nu exista o reglementare care sa interzica romanilor sa cumpere o proprietate in tara respectiva", ci "implicatiile sunt de alta natura", ne-a declarat analistul imobiliar Artur Silvestri.

Romanii care cumpara locuinte de vacanta in Vestul Europei sunt oameni de afaceri, cu venituri mari, apreciaza consultantii imobiliari.

Pe langa aceasta categorie de cumparatori, in cele doua tari exista un segment numeros care cumpara "pentru caracterul de rezident", a subliniat acesta.
"Datele problemei s-au schimbat fata de anii '90", apreciaza Silvestri. "In mod indiscutabil romanii care cumpara in Spania sunt cei care cauta o inlesnire in materia obtinerii permisului de munca, a rezidentei sau cei care isi doresc o a doua resedinta".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.