In raport cu profitul imediat, preturile sunt mari, ca perspectiva, bancile listate sunt subevaluate

Bancile romanesti listate la bursa sunt supraevaluate din perspectiva raportului pret/castig, apreciaza Peter Hakansson, presedintele companiei de investitii East Capital. Pe de alta parte, analisti ai pietei de capital considera ca bancile din Romania sunt evaluate corect de bursa daca luam in considerare perspectiva de crestere a sistemului. "Un presedinte de fond de investitii are tot interesul sa faca astfel de declaratii pentru ca vrea sa cumpere mai ieftin", ne-a declarat Adrian Simionescu, directorul Finans Securities.

Presedintele East Capital a mai aratat ca societatea pe care o conduce a avut plasamente in cele trei banci listate, dar a renuntat la acestea fara a avea intentia sa revina prea curand.

O alta explicatiei a reticentei East Capital ne-a fost oferita de un expert din piata: analistul lor nu este un "risk taker".
La Bursa de Valori Bucuresti sunt listate trei banci autohtone: Banca Carpatica, BRD si Banca Transilvania. In ultimele 12 luni actiunile BRD si BT au inregistrat una dintre cele mai lichide evolutii. In cazul BRD, pretul per actiune a variat in ultimul an de la un minim 14 lei pana la un maxim de 20,8 lei. O actiune BT a a avut un pret minim de 0,85 lei si unul maxim de 1,51 lei, in timp ce titlurile BCC au variat intre 0,46 si 0,68 lei. In sedinta de ieri, titlurile TLV au inchis la 1,4 lei, in crestere cu 1,96%, BCC la 0,59 lei, in crestere cu 2,59%, iar BRD la 20,6 lei, in crestere cu 0,98%. East Capital a investit in Romania aproximativ 100 milioane euro insa, in 2007, intentioneaza sa-si dubleze investitiile pana la aproximativ 200 milioane euro. Toate cele trei banci au inregistrat profituri in crestere, potrivit raportarilor aferente primelor zece luni ale anului 2006.

Dinamica sistemului bancar justifica pretul

Sectorul bancar romanesc are un potential de crestere foarte mare si de aceea bancile sunt o investitie buna. "Banca Transilvania poate fi considerata putin supraevaluata, insa BRD si Banca Carpatica reprezinta o varianta de investitie", ne-a spus un broker din piata.

Pe de alta parte, actiunile bancilor, alaturi de titlurile Petrom si SIF, reprezinta putinele blue chip-uri de pe piata, asa ca intotdeauna sunt luate in considerare de investitori.

"Daca raportam pretul la castigurile imediate din dividende profitul nu este intr-adevar prea mare, insa ca rata a profitabilitatii bancile sunt chiar subevaluate", explica Adrian Simionescu. In opinia acestuia, alegerea unei investitii implica mai multe aspecte. "Cand alegi o investitie te gandesti pe de o parte la castigurile imediate, dar si la perspectiva de crestere. Cand Erste a cumparat BCR nu a platit doar pretul nominal al actiunii, a platit si perspectiva de crestere a bancii. De aceea a oferit un pret de cateva ori mai mare decat pretul nominal", spune directorul Finans Securities. Mai ponderat, presedintele East Capital are o opinie diferita. "Marii investitori nu sunt interesati doar de analizele privind perspectivele de crestere a randamentelor ci in primul rand de lichiditate si diversitate", spune Hakansson.

La Sibiu derivatele pe TLV sunt printre cele mai cautate

Unele dintre cele mai cautate derivate din piata la termen de la Sibiu sunt cele pe actiunile Bancii Transilvania, dovada stand cele 63.754 pozitii deschise, ceea ce reprezinta circa 40% din totalul pozitiilor. Conform unui broker din piata, "derivatele avand ca suport actiunile Bancii Transilvania au fost mai mereu in vizorul investitorilor. Tranzactiile pe acest emitent s-au efectuat la volume insemnate pentru scadenta martie 2007, inca de la jumatatea anului trecut, punctul de interes maxim constituindu-l acest termen, care include si ziua de referinta privind dividentele (actiuni gratuite)".

Ieri, in piata la termen tranzactiile pentru scadenta martie au fost realizate la 1,052 - 1,08 lei, in crestere cu circa un ban fata de finele saptamanii trecute. Comparativ cu pretul de referinta de la BVB se observa un spread de aproximativ 6%, care indica posibilitatea unei cresteri a preturilor.

Pentru scadentele mai indepartate diferentele de pret sunt si mai importante. Astfel, pentru jumatatea anului tranzactiile au fost realizate la 1,105 - 1,12 lei iar pentru septembrie la 1,1305 - 1,199 lei, pragul de 1,2 lei fiind principala rezistenta pentru aceste titluri.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.