Interesul investitional pe care il capata spatiul carpato-danubiano-pontic nu mai surprinde pe nimeni. Randamentele pe care le obtin fondurile straine, prezente in numar din ce in ce mai mare in Romania atrag ca un magnet alti si alti bani. Asa ca nu mai trebuie sa mire pe nimeni faptul ca Banca Europeana pentru Investitii (BEI) va deschide un birou in Bucuresti inainte de luna iunie, dupa cum a declarat Hellen Stoffels, reprezentant al biroului de presa al institutiei internationale. Nu-i mai putin adevarat, odata cu integrarea in Uniunea Europeana e si el un factor catalizator, daca tinem cont de faptul ca a atras dupa sine si calitatea de actionar la BEI.

"Implementarea unei unitati in Bucuresti va facilita acordarea unor raspunsuri mai rapide la nevoile de finantare ale clientilor publici si privati si va consolida cooperarea cu institutiile si partenerii locali", a afirmat Stoffels.

BEI cauta o locatie potrivita si personal pentru noua unitate, a continuat reprezentantul bancii.

Biroul din Bucuresti va include si experti din cadrul programului JASPERS, care prevede oferirea de asistenta pentru statele din Europa Centrala si de Est. Programul este elaborat in colaborare de BEI, Comisia Europeana si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare. Specialistii au rolul de a elabora proiecte eligibile pentru fonduri structurale si de coeziune.

In luna octombrie a anului trecut, BEI si Ministerul Finantelor Publice au semnat un memorandum de intelegere in baza caruia institutia internationala va finanta proiecte in Romania in valoare de pana la un miliard de euro pe an.

Presedintele BEI, Philippe Maystadt, a declarat la acel moment ca, avand in vedere amploarea proiectului, institutia va deschide un birou la Bucuresti.

In intervalul 1990-2005, BEI a acordat Romaniei credite in valoare de 4,3 miliarde de dolari pentru proiecte legate de aderarea la Uniunea Europeana. De la 1 ianuarie 2007, Romania a devenit actionar al bancii. Obligatiile Romaniei prevad contributii de 42,3 milioane de euro la capitalul subscris al BEI.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.