Dupa Emirates, si celelalte companii aeriene vor sa le permita pasagerilor sa utilizeze telefonul mobil in timpul zborului

Dupa ani de dezbateri pe tema folosirii telefonului mobil la bordul avioanelor in timpul zborului, problema este pe cale de a fi rezolvata. Compania aeriana araba Emirates a instalat deja la bordul unuia dintre aparatele sale de zbor o tehnologie prin satelit cu ajutorul careia pasagerii pot efectua apeluri telefonice de pe mobil in timpul zborului. Ruta va fi cunoscuta insa abia luna viitoare.

Peste 2 miliarde de oameni din intreaga lume folosesc telefoanele mobile pentru a comunica si in fiecare zi mai mult de un milion de persoane calatoresc cu avionul, se arata pe site-ul producatorului sistemului respectiv, AeroMobile. Tehnologia a fost creata in colaborare cu Aeronautical Radio, Incorporated (ARINC) si compania de telefonie mobila Telenor.

Telenor este unul dintre cei mai mari operatori de telefonie mobila din Norvegia si din lume si are o baza de 82,7 milioane de abonati, conform datelor publicate pe site-ul oficial. Primii care au implementat tehnologia sunt cei de la Emirates Airlines. Insa ruta pe care va circula aeronava Boeing 777 pe care a fost instalata aparatura nu va fi cunoscuta decat luna viitoare. Serviciul a obtinut deja aprobarea regulatorilor pentru siguranta zborului si a telecomunicatiilor din 25 de tari din Europa, Orientul Mijlociu si Asia. Astfel au fost acoperite peste 30 de rute ale Emirates. Compania aeriana spera ca in cativa ani sa-si doteze toata flota cu aceasta tehnologie.

Americanii nu folosesc inca acest sistem

Alte companii aeriene, printre care Air France-KLM, Ryanair si Qantas, vor si ele sa-si doteze avioanele cu noul serviciu pana la finele anului, scrie "International Herald Tribune". Pasagerii din America de Nord insa nu sunt atat de norocosi pentru ca Administratia Aviatica Federala si Comisia de Comunicatii Federala nu si-au dat inca acordul.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.