Sefii turismului romanesc fac planuri pentru atragerea unui numar cit mai mare de straini in Romania. Anul trecut s-au inregistrat 3.600.000 de vizitatori straini, cu 800.000 mai multi decit in 2003. In schimb romanii fac tot posibilul sa plece din tara.

Atragerea turistilor straini este vazuta ca o consistenta sursa de venituri. Oficialii au inceput deja sa vorbeasca despre programe prin care sa stirneasca interesul acestora pentru Romania. Astfel, s-a lansat ideea organizarii de plimbari cu trenuri de epoca, dar si infiintarea unor noi trasee turistice. Se spera ca numarul turistilor va creste in acest an si se va recupera din terenul pierdut fata de tari vecine precum Bulgaria sau Ungaria, tari cu un potential turistic inferior, insa care atrag mai multi straini decit Romania. Acest lucru este insa destul de dificil, in conditiile in care bugetul promovarii turismului autohton este mult mai mic decit cel din 2004. Pentru perioada urmatoare, agentiile de turism autohtone au pregatit sejururi in Egipt, iar pentru perioada Sarbatorilor de Paste - excursii in Grecia sau Israel.

Miza pe Bucuresti

Relansarea turistica a unor zone si excursiile inedite par sa fie punctele de baza ale autoritatilor. "Institutia pe care o reprezint are dorinta de a promova si valorifica anumite produse care ar dezvolta industria de incoming a Romaniei, cum ar fi circuitele cu trenurile de epoca. Dorim sa introducem sau sa dezvoltam traseele din zonele Mures, Sibiu si Bucuresti", considera Sorin Marius Crivtonencu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism. "Pentru 2005, ANAT are in vedere propunerea catre Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului a unui program ce include calatorii zilnice cu patru trenuri de epoca pe traseul Sinaia-Predeal.

Pe parcursul anului 2005 vor avea loc discutii cu hotelierii si transportatorii pentru dezvoltarea produsului de incoming in Romania, doar pentru tara noastra sau la nivel regional, in parteneriat cu statele vecine", spune Mircea Draghici, secretar general al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism. Se vor deschide si centre de informare turistica in toate regiunile tarii. Se spera ca numarul excursionistilor de peste granite sa creasca fata de 2004. "Avind in vedere ca Romania este o tara sigura si viitoare membra a Uniunii Europene, dar si ca se vor face investitii in baza materiala, anticipam o crestere cu 10-12% in 2005", mai spune Mircea Draghici.

Crestere semnificativa

Anul 2004 a fost bun pentru turismul romanesc. Conform datelor centralizate de catre ANAT de la agentiile de turism din toata tara, in 2004 au sosit in Romania 3.600.000 de vizitatori straini, cu 800.000 mai mult decit in 2003. Pe de alta parte, in aceeasi perioada, 3.000.000 de romani au plecat in vizita in strainatate, cu 10% mai mult decit in anul precedent.

O statistica mai generala, care nu indica in mod clar numarul turistilor, spune ca au intrat in Romania 6,6 milioane de straini, in vreme ce 6,9 milioane de romani au parasit tara. In ceea ce priveste turismul intern, s-a constatat o crestere cu 30% a numarului de turisti care au mers la mare fata de 2003, in vreme ce, in cazul celor care au mers la munte, cresterea a fost de 20%. Ieftinirea transportului aerian ar putea contribui la cresterea atractivitatii Romaniei. Gheorghe Fodoreanu, presedintele Comisiei de Incoming a ANAT, considera ca, desi colaborarea cu TAROM s-a realizat, oferta de zboruri charter, prin care turistii straini vor putea calatori la preturi accesibile, ar trebui generalizata pentru toate pietele in care opereaza compania aeriana nationala. Acesta a mai propus ca, pentru sprijinirea incoming-ului, guvernul sa aplice experimental fiscalitate zero in 2006 pentru exportul de servicii.

Relaxare in strainatate

Pentru lunile urmatoare, agentiile de turism mizeaza pe destinatiile cu temperaturi ridicate. Cele mai multe vizeaza Egiptul. "In lunile martie si aprilie se prefera circuitele in Egipt. In aceasta perioada caldura este suportabila", spune Ondina Dobriban, director marketing la Paralela 45. Un circuit de 12 zile in tara faraonilor costa aproximativ 685 de euro si 1.500.000 de lei. Pentru alte taxe, excursionistul va trebui sa mai plateasca peste 90 de euro. O varianta mai ieftina o constituie un sejur de sapte zile la Hurghada sau Sharm el-Sheik, care costa pina in 400 de euro. Nu lipsesc nici ofertele pentru destinatii din Europa. Un circuit prin Franta, Italia, Belgia, Germania si Austria costa peste 600 de euro, in vreme ce sase zile in Praga ajung la 200 de euro.

Preturi mai mici

Excursiile in tara reprezinta o varianta mai ieftina pentru cei care nu vor sa petreaca aceasta sarbatoare acasa. "Ofertele vizeaza statiunile cunoscute. Foarte bine se vinde Predealul", spune Ondina Dobriban. Si ANTREC a lansat oferte pentru aceasta perioada. Astfel, in judetul Neamt, pretul este de 20-30 de euro de persoana pe zi, cu pensiune completa, insa se poate opta si pentru variante mai ieftine, si pentru variante mai scumpe, in functie de gradul de confort si de diversitatea serviciilor. In zona Bran, un pachet care include doua nopti de cazare, demipensiune si masa festiva de Paste costa 55 de euro de persoana. In Delta, cinci zile cu pensiune completa costa 139 de euro de persoana. Se considera ca si in acest an cererea va depasi oferta.

Programe de Paste

Cele mai multe oferte sint insa pentru perioada sarbatorilor de Paste. Astfel, opt zile in Grecia costa aproximativ 282 de euro si 800.000 de lei. In pret sint incluse sapte nopti de cazare cu mic dejun, masa de Paste, excursii si transportul cu autocarul. Un sejur in Israel in perioada Sfintelor Sarbatori de Paste depaseste 655 de euro. Cei care vor alege aceasta destinatie vor beneficia de transport cu avionul, demipensiune si vizitarea a numeroase obiective, printre care Sfintul Mormint, Golgota sau Ierusalimul de rasarit.

Destinatiile exotice sint la mare cautare

Preferintele romanilor care au mers in strainatate anul trecut s-au indreptat catre destinatiile exotice. Astfel, in topul realizat de ANAT conduce Egiptul, cu destinatii precum Hurghada sau Sharm-el Sheik. Urmeaza Spania. Cele mai vizitate locuri de catre romani au fost Mallorca, Barcelona, Costa Dorada si Costa Brava. Alte tari vizitate de turistii romani sint Grecia (Creta), Turcia (Antalya, Bodrum, Kusadasi), Tunisia.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.