Bursa de Valori Bucuresti a anuntat ca nu are competenta sa monitorizeze, sa constate si sa sanctioneze operatiunile din cadrul ofertei Alumil si cere Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare emiterea unor acte suplimentare care sa conduca la finalizarea corecta a operatiunii de subscriere la oferta Alumil Rom Industry.

Ca urmare a ordonantei Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, BVB informeaza ca a efectuat o analiza interna detaliata asupra situatiei de fapt si a obligatiilor legale si contractuale ce-i revin in cazul ofertei primare initiale de vanzare de actiuni ale Alumil Rom Industry. "BVB este preocupata de solutionarea operativa a situatiei in speta si apreciaza ca necesara emiterea de catre CNVM a unor acte individuale suplimentare care sa conduca la finalizarea corecta a intregii operatiuni", transmite BVB.

Bursa de Valori considera ca si-a indeplinit obligatiile legale in cazul Alumil, intrucat subscrierea ofertelor initiale se desfasoara in afara pietei reglementate, iar institutia nu are competenta sa monitorizeze, sa constate si sa sanctioneze aceste operatiuni, transmite un comunicat al institutiei. "BVB considera ca si-a indeplinit toate obligatiile legale si contractuale ce-i incumba, potrivit prevederilor legale sau contractuale, in legatura cu oferta primara initiala de vanzare de actiuni in speta", se mentioneaza in comunicat. Astfel, operatiunile de subscriere efectuate de investitori in cazul ofertelor primare initiale de vanzare de actiuni reprezinta operatiuni desfasurate in afara pietei reglementate, anterioare efectuarii operatiunilor de tranzactionare in sistemul tehnic al BVB, se mentioneaza intr-un comunicat al Bursei.

CNVM a declansat, la sfarsitul lunii decembrie, o investigatie in cazul ofertei publice de actiuni Alumil, dupa ce autoritatea de supraveghere a pietei de capital a primit o serie de sesizari conform carora printre cei care au subscris au existat persoane care nu aveau suficiente fonduri in raport cu subscrierea facuta. Comisia a considerat necesara instituirea unor masuri asiguratorii pentru protectia investitorilor implicati in oferta publica primara initiala de vanzare de actiuni Alumil si a suspendat, pentru o perioada de doua saptamani, decontarea actiunilor alocate in cadrul acestei operatiuni.

Dupa investigatia facuta de CNVM, la un numar de 16 societati de servicii de investitii financiare au fost constatate nereguli. Conform CNVM, acestea sunt ING Securities, BRD Securities, Raiffeisen Capital&Investment, EFG Eurobank Securities, Valmob Intermedia, Equity Invest, Eldainvest, Confident Invest, Intercapital Invest, Vanguard, Prime Transaction, HTI Valori Mobiliare, Broker Cluj, Super Gold Invest, Rombell Securities si Eastern Securities.
Actionarul majoritar al companiei Alumil Rom Industry, cu 69,88% din capitalul social, este Alumil Group din Grecia, grup industrial de nivel european implicat in industria de extrudare a aluminiului. Presedintele companiei, Michail Sotiriou, detine 29,94% din actiuni, restul aflandu-se in posesia salariatilor si a trei persoane fizice straine.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.