Incepand de saptamana viitoare, soferii vor plati mai mult pentru a-si face plinul la masini. Unele companii petroliere sunt pregatite sa salte preturile inainte de 1 aprilie, cand este anuntata o alta scumpire din cauza majorarii accizelor. Dupa ce, mai bine de o luna de zile, in urma interventiei Consiliului Concurentei, Petrom, Rompetrol, dar si alte companii de pe piata au operat in cateva randuri scaderi de preturi, acestea sunt pe punctul de a creste preturile, compensand astfel incasarile mai mici inregistrate in perioada de reduceri de preturi. Motivul invocat de reprezentantii societatilor: cresterea pretului petrolului pe piata mondiala. Ieri, cotatiile titeiului au crescut, pentru a sasea zi consecutiv, atingand cel mai ridicat nivel din ultimele patru luni, din cauza racirii vremii din SUA.

Pe piata americana, barilul de petrol a urcat cu 65 de centi, pana la 52,14 dolari, iar la Londra a atins 50,25 dolari. "Pe fondul cresterii pretului titeiului pe piata internationala, vom modifica preturile la carburanti inainte de 1 aprilie. Este posibil ca acestea sa creasca cu pana la 2.000 lei/litru, efectul scumpirii urmand sa se faca simtit de saptamana viitoare", ne-a declarat Dan Ionescu, director de vanzari la Rompetrol. Dupa mai multe runde de reduceri de preturi, in aceasta saptamana, Rompetrol a ieftinit doar benzina euro standard fara plumb, cu 100 de lei/litru. Si alte companii de pe piata vor opera cresteri de preturi inainte de 1 aprilie, in conditiile cresterii cu 10%, in ultimele 3 saptamani, a pretului petrolului pe piata mondiala, sustin surse autorizate.

Pe de alta parte, majorarea accizei la carburanti cu pana la 10% peste nivelul stabilit va conduce la scumpirea benzinei si motorinei cu circa 1.500- 2.000 lei/litru, incepand cu 1 aprilie, spun surse din piata. "Vom creste preturile, de la 1 aprilie, cu 1.400-1.600 lei/litru. Nu se va ajunge la 2.000 lei in plus la litrul de benzina", ne-a declarat Ion Tache, reprezentantul benzinarilor particulari. Conducerea Petrom a refuzat sa prezinte politica de preturi a companiei. "Nu putem sa facem prognoze. Accizele sunt impuse de statul roman. La data de 1 aprilie vom anunta daca se modifica preturile si cu cat anume", au comunicat reprezentantii Petrom-OMV. Anuntand ca se conformeaza deciziei Guvernului de crestere a accizelor, reprezentantii MOL Romania spun ca "majorarea accizelor se va resimti mai degraba la statiile de alimentare".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.