Guvernul a bifat ieri inca o promisiune facuta FMI

Anul acesta vor avea loc concedieri care vor viza peste 9.000 de angajati in 53 de societati monitorizate de FMI. Persoanele care nu vor intra in vizorul disponibilizarilor vor primi mariri salariale de maximum 4%, a decis ieri executivul, intr-o sedinta de guvern care trebuia, de fapt, sa opereze modificarile Codului Fiscal.

Agentii economici care inregistreaza pierderi, respectiv 53 de operatori monitorizati de Fondul Monetar International (FMI), vor putea acorda in acest an majorari salariale de maximum 4%, conform unei hotariri aprobate luni de guvern, a anuntat ieri ministrul muncii, Gheorghe Barbu.

"Asta nu va insemna ca va fi o crestere salariala efectiva de doar 4%. Sint unele companii in care, in functie de cresterile anterioare acordate si de disponibilizarile din anii anteriori, suma va fi mai mare", a precizat Barbu. Aceasta masura corespunde unui angajament din memorandumul incheiat cu FMI si reprezinta doar un punct dintr-o serie de masuri cerute de organizatia internationala. Printre societatile vizate se numara Transelectrica, Hidroelectrica, Termoelectrica, S.N. Lignitul Oltenia, C.N. Huila Petrosani, Avioane Craiova, IAR Brasov, IOR Bucuresti, Romaero Bucuresti, Miniera Banat Anina, precum si CFR, CFR Marfa, CFR Calatori, RAR, TAROM, Posta Romana, Regia Padurilor sau Monetaria Statului.

Numarul concediatilor, in acord cu bugetul ministerului

O alta decizie a guvernului vizeaza politica de personal la nivelul celor 53 de companii, care prevede disponibilizarea, in acest an, a unui numar total de 9.069 de angajati, prin concedieri directe si externalizari de activitati. "Numarul de disponibilizati si unitatile in care se vor reduce posturile vor fi stabilite, in functie de bugetul disponibil, de fiecare minister in parte (MEC, MTCT, MJ, MAI, MCTI, MAPDR, MMGP, MCC, BNR si AVAS)", a spus ministrul muncii, Gheorghe Barbu.
Dintre cei 9.069 de angajati care isi vor parasi serviciul in acest an, 6.489 vor fi disponibilizati, 990 vor fi mutati intr-o alta firma prin externalizarea activitatilor si 1.590 vor pleca din alte cauze (pensionari, incetarea contractului de munca, transferuri etc).

Ministrul muncii a precizat ca majoritatea reducerilor de personal sint facute de Ministerul Economiei si Comertului, fiind vorba in principal de disponibilizarile din minerit. Decizia vine dupa ce executivul a hotarit pentru acest an reducerea subventiilor acordate intreprinderilor de stat care inregistreaza pierderi, mai precis pentru cele 53 de companii de stat monitorizate prin acordul cu FMI. Prin reducerea subventiilor, numai in acest an economiile care se vor face la bugetul statului se ridica la aproximativ 3.000 miliarde lei. Cele mai mari reduceri de subventii s-au facut in domeniul minier, care a primit cu 30a mai putin fata de nivelul de anul trecut. Programul de reducere a subventiilor pentru societatile de stat face parte din intelegerile cu FMI si UE, urmind ca, din 2007, sa fie eliminate complet.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.