Conform datelor de la Registrul Comertului, una din trei societati comerciale nu a depus inca situatiile financiare pe 2005. La 15 decembrie 2006, data limita pentru depunerea acestor documente, dintr-un total de 584.715 societati comerciale care trebuiau sa depuna situatii financiare, numai 383.770 (65,64%) se achitasera de aceasta obligatie.

Statistica include toate societatile comerciale (de tip SA, SCA, societate in comandita pe actiuni, SRL si GIE - grupuri de interes economic) care nu sunt in dizolvare, lichidare, faliment sau radiate. Eugen Ghiulea, directorul general al ONRC, a declarat pentru Adevarul ca legislatia in acest domeniu nu s-a modificat semnificativ si, incepand cu 15 ianuarie, ONRC o sa-nceapa dizolvarea societatilor comerciale care nu au depus situatia financiara.

Potrivit legii, firmele care tin contabilitatea conform Standardelor Internationale de Raportare Financiara au obligatia sa depuna situatiile financiare la ONRC si Ministerul Finantelor Publice pana la 30 mai, in timp ce acelea care aplica contabilitatea simplificata, inclusiv microintreprinderile, pana la 30 aprilie. Persoanele care, de la constituire, nu au desfasurat activitate trebuie sa depuna o declaratie pana la 28 februarie a anului urmator.
Amenda de 5.000 de lei pentru nedepunerea situatiilor financiare

Potrivit legii, amenda prevazuta pentru nedepunerea situatiilor financiare, la termen, se ridica la 5.000 lei. Totodata, ONRC poate solicita dizolvarea societatii comerciale la sase luni de la expirarea termenului maxim de depunere a situatiilor financiare anuale. Folosirea sanctiunilor pentru a obliga firmele sa depuna situatiile financiare anuale la ONRC reprezinta unul dintre angajamentele asumate de statul roman in procesul aderarii la UE.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.