Romanii au pariat anul trecut la popularul joc Loto 6 din 49 peste 45 milioane de euro, cu mult peste investitiile in fondurile pe actiuni sau in asigurari permanente de sanatate, accidente si boala.

"In 2006, la Loto 6/49 s-a jucat, in medie, saptamanal, circa 1 milion de dolari. In plus, in saptamanile in care se organizau trageri speciale sau cand se inregistrau reporturi mari la categoria I a acestui joc, cand valoarea saptamanala a incasarilor se dubla sau chiar tripla", au precizat, pentru Adevarul, reprezentantii Loteriei Romane. Facand un calcul simplu, rezulta ca sumele incasate anul trecut de Loteria Romana la 6 din 49 se ridica la peste 60 milioane de dolari, adica 46 milioane de euro. La sfarsitul anului trecut, detinerile persoanelor fizice in fondurile mutuale cu plasamente in actiuni se ridicau la circa 30 milioane de euro.

Diferenta este flagranta si daca ne raportam la valoarea primelor subscrise in contul asigurarilor permanente de sanatate. Astfel, in 2005, piata acestor tipuri de asigurari era de numai 913.000 de euro. Presupunand ca anul trecut a avut loc o dublare sau chiar triplare a asigurarilor permanente de sanatate, suma este in continuare foarte mica fata de cea jucata la loto.

Loteria a atras circa 1% din economiile populatiei
Potrivit statisticilor Bancii Nationale (BNR), economiile populatiei la sfarsitul lui 2005 se ridicau la 4,68 miliarde de euro. Aceasta inseamna ca, anul trecut, romanii au pariat la Loto 6/49 aproape 1% din economii. Sumele mobilizate pentru jocurile de noroc reprezinta un paramentru pentru inclinatia spre risc a romanilor. Acestia doresc sa dea marea lovitura si astfel sa isi rezolve problemele financiare. Dovada in acest sens sunt si experientele de la FNI, SAFI sau Caritas. Nu sunt usor de uitat entuziasmul si mai ales cozile la care romanii stateau ore sir pentru a "intra in joc".

Dar si atitudinea persoanelor fizice autohtone fata de investitiile la Bursa de Valori (BVB) reprezinta un reper privind apetitul acestora pentru risc. In prezent nu exista o evidenta a sumelor depuse de persoanele fizice in conturile deschise la societatile de brokeraj pentru cumpararea de actiuni. O buna parte din achizitiile de titluri sunt finantate prin vanzarea altor actiuni din portofoliu.

Totusi, faptul ca anul trecut vanzarile de actiuni realizate de persoanele fizice autohtone a depasit cu 170 milioane de euro valoarea achizitiilor, arata ca sumele noi mobilizate pentru investitia la Bursa nu au fost importante. Acest lucru a fost determinat in principal de scaderile repetate de la BVB, care au facut ca randamentele de la Bursa sa nu mai inregistreze nivelurile spectaculoase din anii trecuti. Iar faptul ca reducerea castigurilor de la BVB i-a determinat pe multi romani sa vanda este un indiciu clar privind inclinatia acestora spre risc si speculatie.