Rompetrol va vinde, pana la sfarsitul lunii martie, o participatie minoritara la Rompetrol, pachet ce poate reprezenta "10-15% sau 22% din actiuni", a declarat presedintele grupului, Dinu Patriciu, citat de Mediafax. "Am realizat un proces de evaluare a Rompetrol si exista parteneri financiari care se ocupa de marketingul privind vanzarea unui procent minoritar si lipsit de orice fel de drepturi de decizie in companie", a spus Patriciu.

Potrivit acestuia, pana in prezent a primit mai multe oferte, neprecizand, insa, cine sunt posibilii cumparatori, nici cat ar fi valoarea tranzactiei.

"Ca va fi 10-15% sau 22% nu pot sa va spun. Sunt foarte multe oferte, cam in aceeasi regiune de pret, dar important este ce sinergii poti sa creezi datorita unei astfel de investitii in companie, pentru ca evident este vorba de o majorare de capital", a spus presedintele Rompetrol.
El a adaugat ca stadiul procesului de vanzare se afla la nivelul discutiilor, mentionand ca, "cu siguranta", afacerea va fi incheiata pana la sfarsitul lunii martie.

Rompetrol a mai avut un actionar minoritar, grupul austriac OMV detinand in perioada 2002-2005 un pachet reprezentand 25,1% din titluri. Actiunile au fost rascumparate de Rompetrol dupa ce OMV a preluat compania Petrom.

Vrea sa cumpere o rafinarie in Franta sau Italia

Potrivit presedintelui Rompetrol, in acest an, grupul pe care-l conduce are in plan achizitionarea unei rafinarii in Franta sau Italia, pentru a creste capacitatea grupului de prelucrare a titeiului.

"Avem in vedere, in acest an, achizitia unei rafinarii in Italia sau Franta, cel putin de aceeasi capacitate cu rafinaria de la Petromidia", a afirmat presedintele Rompetrol.
El nu a dorit sa mentioneze ce rafinarie doreste sa cumpere si nici valoarea investitiei preconizate, mentionand doar ca nu este interesat sa preia o rafinarie din Romania.

"De o alta rafinarie avem oricum nevoie pentru ca am avut vanzari de peste sapte milioane de tone", a spus Patriciu.
Grupul Rompetrol a realizat anul trecut o cifra de afaceri de peste sase miliarde de dolari si a obtinut un profit operational similar celui din 2005. Pentru 2007 estimarile arata ca se va realiza o cifra de afaceri de 7,5 miliarde dolari si un profit operational cuprins intre 250 milioane dolari si 270 milioane dolari, a precizat Patriciu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.