Tendinta de ieftinire a creditelor va fi caracteristica, si in 2007, prin reducerea nivelului rezervelor minime obligatorii

Concurenta din cadrul sistemului bancar, dar si faptul ca multe institutii de credit nu mai au un exces de lichiditate a condus, in luna noiembrie, la ingustarea marjei dintre dobanzile active si cele pasive cu aproximativ 0,5 puncte procentuale.

Marja dintre dobanzile la credite si cele la depozite s-a redus in luna noiembrie a anului trecut. Ultimele date publicate de Banca Nationala arata faptul ca dobanzile medii practicate pentru creditele in lei, acordate pe termen mediu si lung persoanelor fizice, s-au redus cu circa 0,3-0,4 puncte procentuale fata de nivelul din luna octombrie.

Mai mult, tendinta de scadere a dobanzilor aferente creditelor a fost inregistrata pe intreg parcursul anului trecut. Totodata, dobanzile oferite la depozitele la termen au urcat cu 0,1-0,2 puncte procentuale. In plus, tendinta ar putea continua, tinand cont de faptul ca unele banci anunta dobanzi de 8% pentru depozitele la termen.Radu Craciun, analistul-sef al ABN AMRO Bank, a explicat pentru Adevarul ca motivul reducerii diferentei dintre dobanzile creditelor si cele ale depozitelor tine de concurenta din cadrul sistemului bancar.

Spre exemplu, chiar si in cazul finantarilor in euro, dobanzile au coborat pe parcursul anului trecut, chiar daca dobanda de politica monetara a Bancii Centrale Europene s-a majorat cu un punct procentual in 2006. "In plus, unele institutii de credit nu mai sufera de un exces de lichiditate", adauga Radu Craciun.
Rezerva minima obligatoriescumpeste creditele cu cel putin 1%


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.