Depozitele la termen ale populatiei sunt cu 3 mld. lei sub cele ale firmelor. In nicio alta tara europeana situatia nu este similara

Paradoxal pentru o economie in dezvoltare, in Romania, firmele economisesc mai mult decat populatia. Lipsa proiectelor sau lipsa de viziune a celor care manageriaza agentii economici din Romania ingroapa o parte semnficativa a veniturilor obtinute in depozite bancare. Pe de alta parte, veniturile reduse ale romanilor nu permit crearea unor depozite. Numai 5% dintre romani se pot lauda cu un depozit bancar.

Depozitele pe termen in lei ale populatiei in primele 11 luni din 2006 au fost de 17,558 miliarde lei, in timp ce depozitele pe termen, in lei, ale agentilor economici s-au cifrat la 19,788 de miliarde lei, potrivit datelor BNR. Uitandu-ne in Europa si chiar in jurul Romaniei putem constata ca tara noastra este unica din acest punct de vedere. In Ungaria, Bulgaria, Cehia sau Franta nu numai ca depozitele populatiei le depasesc pe cele ale firmelor, insa sunt de aproape doua ori mai mari.

In Cehia, economiile populatiei depasesc de sase ori depozitele firmelor

La nivelul lunii noiembrie a anului trecut firmele din Cehia aveau in depozite la termen putin peste 106 miliarde CZE (1 euro=27,730 CZE) in timp ce populatia economisise aproximativ 600 miliarde coroane, de aproape sase ori mai mult decat firmele, potrivit datelor postate pe site-ul Bancii Nationale a Cehiei.

In Ungaria economiile populatiei reprezentau tot la nivelul lunii noiembrie 5.688 mld. forinti (1 euro=254,87 forinti) in timp ce firmele aveau in economii numai 3.560 miliarde forinti. Chiar si in Bulgaria, tara comparabila economic cu Romania, depozitele populatiei le depasesc cu mult pe cele ale firmelor. Companiile de peste Dunare au economisit 8 miliarde de leva, in timp ce populatia a pus deoparte 13 miliarde leva, la nivelul lunii noiembrie. In tarile europene dezvoltate decalajul este inca si mai mare.

Continuam sa ne imprumutam

Creditele in lei acordate populatiei si agentilor economici se cifreaza la 48,43 miliarde lei (14,11 miliarde euro) pe primele 11 luni ale anului 2006, in crestere cu patru la suta comparativ cu primele 10 luni ale anului, cand au atins 46,54 miliarde lei, potrivit raportarilor Bancii Nationale a Romaniei.

Pe termen scurt, creditele au atins 18,16 miliarde lei, iar pe termen lung 30,27 miliarde lei. Pe primul loc in topul creditelor in lei acordate se afla Bucurestiul, cu credite in valoare de 13,35 miliarde lei, urmat de Cluj, cu 1,69 miliarde lei, Constanta, cu credite de peste 1,64 miliarde, respectiv Brasov, cu credite in valoare de peste 1,62 miliarde lei. Creditele in valuta acordate de bancile comerciale persoanelor fizice si juridice in luna noiembrie au atins peste 12,5 miliarde euro (43,05 miliarde lei), in crestere cu 3,3 la suta fata de luna octombrie, cand au atins circa 42,07 miliarde lei. Creditele restante se cifreaza la 126,45 milioane lei, iar cele curente la 42,93 miliarde lei. Pe primul loc pe tara se situeaza Bucurestiul, unde creditele in valuta se cifreaza la 19,46 miliarde lei (5,67 miliarde euro), urmat de Cluj, cu 2,01 miliarde lei si Timis, cu credite in valuta de 1,80 miliarde lei, respectiv Brasov, cu 1,26 miliarde lei.

Crestere pe ipotecar

In privinta raportului credite de consum/credite ipotecare tendinta este totusi spre Europa, unde raportul este net favorabil primei categorii. Valoarea creditelor imobiliare si ipotecare acordate de bancile comerciale populatiei se ridica, la finele lunii noiembrie 2006, la 7,829 miliarde lei, in crestere cu aproape patru la suta fata de luna precedenta, potrivit raportarilor Bancii Nationale a Romaniei.

Dintre acestea, creditele in lei s-au ridicat la 1,184 miliarde lei, in crestere cu 6,7 la suta fata de luna precedenta, in timp ce creditele in valuta s-au cifrat la 6,645 miliarde lei (1,93 miliarde euro), in crestere cu 3,2 la suta. Cele mai multe credite ipotecare au fost acordate in Bucuresti - in valoare de 3,028 miliarde lei, precum si in judetele Cluj- in valoare de 434 milioane lei, Timis - 375 milioane lei si Constanta - 369 milioane lei. In acelasi timp, valoarea creditelor de consum s-a situat la 29,944, in crestere cu 3,3 la suta fata de sfarsitul lunii octombrie. Creditele in lei acordate populatiei detin 70 la suta din total, ridicandu-se la 21,229 miliarde lei, in timp ce creditele de consum in valuta detin restul de 30 la suta, cifrandu-se la 8,7 miliarde lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.