In cele trei sedinte in care s-a intrunit, in ultima luna a anului trecut, Executivul a suplimentat cheltuielile atat la nivel central, cat si la nivel local, prin emiterea a 45 de hotarari, cumuland 1,98 miliarde lei, peste jumatate din suma fiind destinata autoritatilor locale.

La nivel local, prin opt hotarari de guvern din decembrie, a ajuns mai mult de jumatate din suma, aproape 1,1 miliarde lei, reprezentand peste 311 milioane euro, pentru cheltuieli curente si de investitii.

Decizia de a imparti banii de la Bucuresti arata, pe de o parte, ca descentralizarea este, inca, un deziderat in Romania, iar, pe de alta, ca slaba capacitate de a crea proiecte si, prin urmare, de a cheltui a unora dintre administratiile locale impune o reorientare de la centru a sumelor necheltuite catre alte judete mai pricepute.

Tentatia guvernamentala de a sta in capul mesei la impartirea bucatelor are, pe langa interesele politice si o justificare de ordin practic. Judetele nu reusesc sa cheltuiasca in acelasi ritm, cum dealtfel nu reusesc nici sa colecteze taxele si impozitele in aceeasi masura. Implicarea guvernului a generat, in fiecare an, o nemultumire a unor judete din cauza discrepantei dintre sumele acordate de guvern si contributia anuala la formarea bugetului.

Guvernul a dat bani din fondul de rezerva, in decembrie, desi excedentul bugetar inregistrat in fiecare luna din 2006, in ciuda intentiei guvernului de a avea la inchiderea executiei bugetare anuale deficit de 2,5% din PIB, a fost pus pe seama incapacitatii autoritatilor locale de a cheltui.

In ultima sedinta a anului trecut, executivul a majorat cheltuielile a 37 de judete si ale municipiului Bucuresti cu 236.657 mii lei. Doar patru judete nu au primit niciun leu de la centru: Botosani, Calarasi, Mehedinti si Olt. Principalul beneficiar a fost Bihor, unde au ajuns 45,4 milioane lei, in timp ce bugetele a inca patru judete au fost majorate cu peste zece milioane lei.

O alta hotarare din aceeasi sedinta a suplimentat cu peste 100 milioane lei bugetele tuturor judetelor. in medie, fiecare administratie locala judeteana a primit in plus 2,5 milioane lei, suma cea mai consistenta, peste 5,3 milioane lei, fiind pentru Teleorman.

Pentru promovarea turismului, tot in decembrie, guvernul a mai cheltuit inca 20,6 milioane lei pentru 18 judete care urmeaza sa faca din acesti bani studii de fezabilitate si proiecte tehnice ale unor obiective de investitii. Cea mai mare suma - 3,26 milioane lei - a fost alocata judetului Hunedoara. Sume de peste 1,5 milioane lei au primit Sibiu, Bihor, Brasov, Maramures si Tulcea.

In aceeasi luna, 14 consilii judetene (Arad, Arges, Bacau, Brasov, Caras, Cluj, Constanta, Galati, Giurgiu, Ialomita, Iasi, Mehedinti, Teleorman, Vrancea) au fost sprijinte de catre guvern cu alte 25,5 milioane lei pentru retehnologizarea, modernizarea sau functionarea sistemului de producere si distributie de energie termica.

Alte sume directionate prin decizii de guvern, in decembrie, au suplimentat cheltuielile de personal in invatamant si reabilitarea unor scoli si gradinite sau au contribuit la renovarea unor obiective culturale.

Restul sumei scoase din rezerva bugetara, pana la 1,98 miliarde lei, a ajuns in bugetele unor ministere. Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) a beneficiat de cele mai frecvente alocari, prin noua hotarari de guvern, fiind urmat de Ministerul Administratiei si de Ministerul Transporturilor. MCC a primit, printr-o singura hotarare, de la final de an, 5,2 milioane lei (1,5 milioane euro) pentru a organiza revelionul integrarii in Piata Revolutiei.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.