Dolarul a urcat, miercuri, la cele mai ridicate cotatii fata de euro, de francul elvetian si de un index valutar, deoarece investitorii au incetat sa se astepte ca sistemul american de banci centrale, Federal Reserve, sa scada ratele dobanzii lunile viitoare, relateaza Reuters consultata de NewsIn.

Dolarul a reinceput sa se aprecieze fata de principalele valute, mai ales euro, dupa ce statisticile americane foarte bune de saptamana trecuta si alte statistici economice recente au aratat ca este improbabil ca Federal Reserve sa scada ratele dobanzii de politica monetara la o data apropiata previzibila.

Scaderea accentuata a preturilor bunurilor si vanzarea pe pietele emergente de capital, incurajate de un plan venezuelean pentru nationalizarea celei mai mari firme de telecomunicatii din tara si a altor fabrici importante au sustinut si ele aprecierea dolarului, spun analistii, citati de Reuters.

"Este un mediu incomod la nivel mondial, caracterizat de scaderea preturilor bunurilor si a apetitului de risc. Aceste elemente au condus la modificarea tendintei de tranzactionare in favoarea aprecierii dolarului", a spus Ian Gunner, seful departamentului pentru cercetarea cursului valutar la Mellon Financial Corporation de la Londra.

Euro a scazut la cotatia de 1,2950 dolari, cea mai mica valoare din ultima luna si jumatate si s-a tranzactionat la valoarea de 1,2994 dolari, pana la 12:37, ora Romaniei, stabil fata de inchiderea sedintei de tranzactionare de pe piata americana.

Dolarul a urcat si fata de francul elvetian la cea mai ridicata valoare din ultima luna si jumatate, cotatia fiind de 1,2446 dolari/franc elvetian, inainte de a cobori la 1,2420 dolari/franc elvetian. Dolarul a urcat la cea mai mare cotatie din ultima luna si jumatate si fata de un indice valutar, la valoarea de 84,99.

Economistul sef Hideo Hayakawa, de la banca centrala a Japoniei a spus ca este posibil sa fi crescut accentuat componenta de consum a produslui intern brut (PIB), pentru perioada octombrie-decembrie 2006, dupa o contractie acuta in trimestrul precedent. Cresterea componentei de consum a antrenat cumpararea de yeni, spun traderii din Tokyo.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.