Anul 2007 se anunta unul special pentru piata imobiliara. Marile noutati vor fi livrarea primelor blocuri noi pentru clasa de mijloc si creditul ipotecar fara avans. Specialistii spun ca in 2007 se vor anunta mai multe proiecte imobiliare decit in 2006. De asemenea, acesta va fi anul in care va incepe schimbarea la fata a mai multor cartiere din Capitala. Zone industriale se vor transforma in cartiere. De altfel, terenurile fabricilor din Capitala reprezinta principalul punct de interes pentru investitori. Aderarea la UE va aduce straini interesati de achizitionarea de proprietati in Romania. Acestia vor cauta terenuri si locuinte noi.

Fara avans

Specialistii se asteapta la un an cu mai multe tranzactii. "Renuntarea la avans in cazul creditului ipotecar va dezmorti piata imobiliara. Cred ca vor fi mai multe tranzactii, insa consider ca solicitarile vor viza, in primul rind, apartamentele noi", spune Liviu Ureche, Certified International Properties Specialist. Opinia generala este insa ca se va mentine tendinta care s-a putut observa si in ultimii ani, in cazul apartamentelor din blocurile vechi. "Cel mai mult se cauta garsonierele si apartamentele cu doua camere", spune Dan Titel, managerul agentiei imobiliare Domus.

Enigma pretului

Evolutia preturilor apartamentelor din cartierele "Epocii de aur" naste discutii. Astfel, cererea mare, oferta inca mica de apartamente noi si eliminarea avansului la creditul ipotecar reprezinta argumente care sustin o viitoare scumpire a locuintelor. "Prognoza care a fost facuta initial indica o crestere de 15-20% a preturilor apartamentelor pe acest segment. Acum, dupa modificarea politicii de creditare, prin eliminarea avansului, nu este exclus ca acest procent sa fie depasit, deoarece va avea acces la credit o noua categorie de persoane: cei cu salarii destul de mari, dar care nu aveau banii de avans. Pe termen lung, in patru-cinci ani, se asteapta atingerea unui nivel maxim", spune Dan Costache, directorul de vinzari al agentiei imobiliare Stentor.