Autoritatile comunelor, oraselor si municipiilor decid atat asupra nivelului taxelor si impozitelor cuprinse in Codul Fiscal, dar numai in limitele (marjele superioare si inferioare) pe care acesta le prevede, cat si asupra conditiilor si sectoarelor de activitate in care pot institui taxe speciale pentru serviciile publice locale create in interesul persoanelor fizice si juridice. Competentele consiliilor locale si judetene in domeniul fiscal sunt sporite de reglementarea din legea finantelor publice locale care le permite sa evalueze necesitatea impunerii unor taxe prin propriile regulamente.

Astfel, pe langa cele 30 de taxe existente in Codul Fiscal, la nivel local pot aparea taxe suplimentare, in functie de specificul zonelor in care se aplica si de nevoile pe care le identifica guvernantii locali, informeaza NewsIn. Codul Fiscal enumera categoriile de taxe locale valabile oriunde in Romania si stabileste nivelurile minime si maxime in functie de care consiliile locale sau judetene impun taxele. De asemenea, prin legea fiscala autoritatile locale au voie sa majoreze impozitele cu cel mult 20% pe an.

Impozitele platite de aproape orice cetatean si care aduc cele mai substantiale venituri la bugetele locale sunt impozitele pe cladiri, terenuri si mijloace de transport. Impozitele pe cladiri se platesc in doua rate pana la 31 martie, respectiv 30 septembrie si variaza in functie de rangul localitatii, zona, suprafata, tipul de constructie si materialele de constructie, utilitatile accesibile. Prin combinarea acestor criterii cel mai mare nivel de impozit ajunge de la 45 lei pe metru patrat pana la 669 lei pe metru patrat.

In cazul mijloacelor de transport, impozitul se stabileste prin inmultirea fiecarei grupe de 200 de centimetri cubi cu suma sau fractiune din suma corespunzatoare grupei in care este incadrata. Astfel, pentru o masina de 1.600 cm cubi, impozitul este de 56 lei pe an, in timp ce pentru una de 3.000 cm cubi, impozitul se ridica la 900 lei anual. Plata in avans a impozitului pentru un an intreg, pana la 31 martie, inseamna o reducere de pana la 10% a sumei datorate.

Codul Fiscal mai prevede 19 tipuri de taxe pentru eliberarea certificatelor de urbanism, a autorizatiilor si avizelor. Printre acestea se numara taxa pentru eliberarea certificatului de urbanism, stabilita in functie de suprafata, autorizatia de construire pentru locuinta, reprezentand 0,5% din valoarea autorizata a lucrarilor de construire, autorizatia de foraj sau excavari, insemnand cinci lei pe metru patrat. Prelungirea certificatului de urbanism aduce alti bani la bugetele locale, respectiv 30% din suma platita la eliberare.

De asemenea, se plateste o taxa de 3% din valoarea lucrarilor de santier pentru organizarea unui santier de constructii si 2% din valoarea lucrarilor de constructie pentru ridicarea unei tabere de corturi, casute sau campinguri. Construirea de chioscuri, tonete, cabine si spatii de expunere pe spatiul public atrage plata unei taxe de cinci lei pe metru patrat construit.

In cazul in care proprietarul vrea sa renunte la o constructie si decide sa o demoleze sau sa o desfiinteze, acesta trebuie sa plateasca autoritatii locale o taxa de 0,1% din valoarea impozabila a cladirii. Alte taxe locale vizeaza lucrarile de racorduri si bransamente la retelele publice de utilitati, telefonie sau televiziune prin cablu, reprezentand pana la 7,5 lei pentru fiecare racord, si obtinerea certificatului de nomenclatura stradala si adresa, de pana la sase lei.