Romania duce o lipsa acuta de forta de munca inalt calificata. „Cotidianul“ va prezinta sectoarele unde se manifesta cea mai mare penurie si efectele acestei situatii.

Pe piata fortei de munca inalt calificate, 2007 inseamna un an al competitiei: o batalie pe viata si pe moarte a companiilor pentru a-si pastra vechii angajati si a gasi unii noi. Concurenta este cu atit mai acerba cu cit de citiva ani buni au intrat in joc si firmele din afara tarii, al caror principal atu il constituie pretul platit si conditiile pe care le pot oferi. Aceasta, numarul tot mai mare de investitori din piata, precum si faptul ca specializarile nu sint tocmai cele cerute de economia actuala au dus la o lipsa de personal pentru pozitiile de middle sau de top management in mai toate domeniile. In unele, deficitul este insa extrem de mare.

Specialistii in resurse umane consultati de "Cotidianul" au enumerat citeva astfel de zone cu probleme. Este vorba, in primul rind, despre sectorul IT, unde se cauta de la programatori la specialistii in Java, C# sau Chip Design. Penurie este si in domeniile care impun o specializare tehnica inalta cum ar fi, de exemplu, directorii de "calitate" cu specializare pe mediu, directori de proiecte in constructiile industriale sau manageri juridici cu specializare in legislatia europeana.

Totodata, companiile au nevoie de ingineri care sa aiba cunostinte temeinice si de management. La fel de cautati sint si directorii de productie din industriile de virf, precum cele petroliera, constructoare de masini, metalurgica, telecomunicatii, chimie, constructii (inginerii constructori cu experienta in Project Management si inginerii structuristi). Indiferent de sector (servicii de telefonie, cablu, auto), piata fortei de munca resimte nevoia si a unor specialisti care sa se ocupe de client service. Nu in ultimul rind, cererea a depasit oferta si in resurse umane sau in sectorul bancar.

Deficitul creste salariul

Din perspectiva angajatilor, deficitul de forta de munca in domeniile enumerate atrage dupa sine posibilitatea unor salarii mai mari anul acesta fata de 2006. Estimarile indica un plus de 15% sau chiar mai mult pentru cei care sint pregatiti sa ocupe o pozitie de top in sectoarele deficitare. "Vom continua sa asistam in viitorul imediat la o crestere a pretentiilor salariale si la o supralicitare a angajatorilor pentru a atrage oameni performanti. Pe masura insa ce se va echilibra balanta intre oferta de forta de munca si cerere, cred ca se va ajunge la o normalizare si mai ales la o standardizare a raportului intre competentele individuale si recompensele pecuniare", este de parere Madalina Didea, Managing Partner la HART Human Resource Consulting.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.