Leul a pierdut 1,05% in fata euro in primele trei zile de tranzactionare din acest an, de la 3,3560 la 3,3914 lei/euro, potrivit cursului afisat de banca centrala, desi a inceput anul in forta, cu o apreciere de 0,76% fata de ultima zi a anului trecut, de la 3,3817 la 3,3560 lei/euro.

Leul s-a apreciat in prima zi de tranzactionare din 2007 de la 3,3700 pana la 3,3370 lei/euro, atingand cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, ca urmare a intereselor puternice ale investitorilor straini pentru leu, sustin analistii pietei. Moneda nationala nu a putut, insa, sa se mentina la acest nivel asa ca a pierdut teren pana la 3,3900 lei/euro, dar pana la jumatatea zilei de miercuri cursul s-a stabilizat in jurul cotatiei de 3,3500-3,3600 lei/euro.

Unii dealeri au pus aprecierea leului din prima parte a zilei de miercuri pe seama euforiei inceputului de an pentru o tara care tocmai a aderat la Uniunea Europeana, fapt care ar putea aduce noi investitii straine directe.

"Aprecierea leului a avut loc inca de marti, pe piata europeana, cand euro s-a depreciat de la 3,3800 la 3,3650 lei. Lumea a incercat, miercuri, sa vanda euro, mizand pe continuarea tendintei de apreciere a leului, dar e posibil ca vanzarile de euro sa fi avut ca destinatie si bursa, in conditiile in care indicele societatilor de investitii financiare (BET-FI) a crescut, in acea zi, in medie cu 8,61%", a declarat, pentru NewsIn, dealerul sef al Bancii Transilvania, Ioan Birle.

Asteptarea licitatiei organizate miercuri de Banca Nationala a Romaniei (BNR) pentru depozitele la o luna a mentinut dobanzile overnight (cu scadenta la o zi) la un nivel acceptabil de 6-7% pe an, in ciuda excesului de lichiditate din piata. Dupa ce banca centrala a anuntat, insa, ca a atras 1,2 miliarde lei, respectiv doar 8,52% din suma oferita de banci la licitatie, dobanzile overnight au scazut brusc pana la 2-5% pe an.

BNR a atras, miercuri, 1,2 miliarde lei (357,57 milioane euro), suma ce reprezinta mai putin de o zecime din oferta celor 27 banci prezente la licitatie, sub forma plasamentelor in depozite la o luna, cu dobanda anuala de 8,75%, a spus Birle. Faptul ca la licitatie au participat o mare parte din banci, 27 din 37, arata ca cele mai multe banci aveau lei in exces.

Aceasta a fost a cincea saptamana consecutiv in care banca centrala a atras doar o parte din surplusul banilor adusi de bancile comerciale la aceste licitatii, restul banilor fiind retrimisi in piata. Banca centrala a incercat, astfel, sa tempereze intrarea in tara a valutelor straine care au dus la aprecierea rapida a leului de la finele anului trecut, sustin bancherii.

Deprecierea leului in raport cu moneda europeana s-a marit joi, pe fondul leilor in exces de pe piata interbancara, dar si al miscarilor similare de depreciere a monedelor tarilor din regiune fata de euro. Astfel, leul a pierdut 0,82% pana la 3,3834 lei/euro fata de ziua precedenta, dupa cum arata cursul oficial afisat de BNR.

Surplusul de lei din piata a fost accentuat si de revenirea de joi in piata a unui depozit de 2,2 miliarde lei atras in urma cu o luna de banca centrala. La depozitele la o saptamana rata dobanzilor de joi de pe piata interbancara erau de 3-4% pe an, iar la cele la o luna au crescut usor la 6-7,5% pe an pentru ca piata astepta emisiunile de titluri anuntate de Ministerul Finantelor Publice (MFP) pentru luni.

Ministerul de finante a comunicat, joi, ca va lansa, in primul trimestru din 2007, sapte emisiuni de certificate de trezorerie si obligatiuni de stat in valoare de 5,7 miliarde lei. Primele emisiuni de cerificate de trezorerie si de obligatiuni vor avea loc pe 8 ianuarie 2007 si vor insuma doua miliarde lei pentru titlurile de stat cu scadenta la o luna si, respectiv, 500 milioane lei pentru cele pe sase luni.

Leul a continuat sa piarda teren in fata euro si vineri dimineata, unul dintre motive fiind si nivelul scazut al dobanzilor overnight de pe piata interbancara, respectiv de 1-3% pe an. Cursul oficial de vineri arata ca leul a pierdut 0,24% fata de ziua precedenta, pana la 3,3914 lei/euro. Bancile au ajuns sa tranzactioneze leul, vineri la pranz, pana la 3,4110 lei/euro, dar la acestb nivel au aparut si ordinele de vanzare de valuta, iar moneda nationala a recuperat din terenul pierdut pana la 3,3780-3,3830 lei/euro pana la inchiderea ultimei sedinte valutare de saptamana trecuta.

"Apetitul strainilor pentru titlurile emise de Ministerul de Finante va fi foarte mare si cred ca licitatia va avea succes, iar oferta va fi suprasubscrisa. Interesul investitorilor se va datora, insa, nevoii de a avea un benchmark (nivel de referinta) pentru titlurile romanesti si mai putin dobanzilor care cred ca vor fi destul de mici in comparatie cu nivelul randamentelor de pe pietele din regiune. Ma astept ca dobanzile titlurile cu scadenta la o luna sa nu fie mai mari de 5,5% pe an, iar la cele la sase luni - nu mai mult de sase si ceva la suta", a declarat, pentru NewsIn, un dealer bancar.Dealerul a mai spus ca se asteapta ca interesul strainilor pentru titlurile MFP sa duca la aprecierea leului pana la 3,35 lei/euro.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.