Piata oblilgatiunilor, in 2006, a fost reprezentata exculsiv de emisiunile corporative. Daca anul trecut au fost cinci emisiuni de obligatiuni municipale, in valoare de aproape 40 de milioane RON, anul acesta primariile au ales sa ia o pauza in ceea ce priveste acest gen de imprumuturi. In schimb, pentru 2006, societatile bancare au iesit puternic la rampa in ceea ce priveste obligatiunile corporative, nu mai putin de patru banci lansind astfel de emisiuni. Piata obligatiunilor a consemnat, in 2006, si o premiera prin lansarea unei emisiuni de catre Banca Mondiala, admisa ulterior la trazactionare pe platforma Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

850 milioane RON, valoarea de piaTa a emisiunilor

In 2006, valoarea totala a emisiunilor de obligatiuni corporative a atins 850 milioane RON, adica peste 242 milioane euro. Emitentii au fost majoritatea institutii financiare, mai exact trei societati bancare, Banca Comerciala Romana (BCR), Banca Carpatica, Procredit Bank, o societate de leasing, International Leasing si Banca Mondiala. Avicola Bucuresti a fost singura companie care a emis obligatiuni in 2006, apartinind altui sector economic. In general, emitentii au ales o perioada scurta de maturitate a emisiunilor de obligatiuni, aceasta fiind cuprinsa intre trei si patru ani. BCR a lansat cea mai mare emisiune, dintre cei sase emitenti, in valoare de peste 240 milioane RON, cu o scadenta de trei ani.

La polul opus, s-a situat compania Avicola Bucuresti, cu o emisiune de 7,7 milioane RON, cu scadenta tot la trei ani. Cu exceptia obligatiunilor apartinind Bancii Mondiale, nici una dintre celelalte emisiuni nu a fost listata pe piata de capital. Cea mai mare dobinda a oferit-o Procredit Bank, 8,5%, in timp ce BCR a oferit 7,25%, iar Banca Mondiala 6,5%. Pe pietele externe, BRD-Groupe Societe Generale a lansat, in luna noiembrie, la Luxemburg, o emisiune de obligatiuni in lei, in valoare maxima de 500 de milioane de lei, cu scadenta la cinci ani si o dobinda de 7,75% pe an. Valoarea nominala a obligatiunilor a fost de 35.000 de lei. De asemenea, institutia daneza KommuneKredit a lansat o emisiune de obligatiuni in valoare de 45 milioane de lei (16,7 milioane de dolari), pentru investitorii de retail din Japonia. Titlurile emise au o dobinda anuala de 5,85%.

Imprumuturi pentru credite

Chiar in prima luna a anului 2006, International Leasing a lansat o emisiune de obligatiuni corporative nelistate, compania fiind la al doilea imprumut de acest gen, in ultimii sase ani. International Leasing a scos pe piata un numar de 48.000 de obligatiuni corporative, cu o valoare nominala de 100 RON. Maturitatea acestei emisiuni este de patru ani, iar dobinda a fost stabilita dupa formula BUBOR6M+2,25%. Scopul acestui imprumut este marirea resurselor de finantare si utilizarea lor pentru incheierea de contracte de leasing operational.

La sfirsitul lunii februa-rie, compania Avicola Bucuresti a lansat o emisiune de obligatiuni nelistate, in scopul finantarii planurilor de modernizare a capacitatii de productie. In acest sens au fost emise 3,12 milioane obligatiuni, la o valoare nominala de 2,5 RON. Scadenta emisiunii a fost stabilita la trei ani. Avicola Bucuresti ofera o rata a dobinzii dupa formula (BUBID6M+BUBOR6M)/ 2+4%. Emisiunea de obligatiuni a Avicola Bucuresti a fost cea mai redusa ca valoare in 2006. ProCredit Bank s-a imprumutat pe piata de capital printr-o emisiune de 70.000 de obligatiuni, la un pret nominal de 500 RON. Banca ofera o dobinda de 8,5%, emisiunea avind o durata de trei ani. Scopul imprumutului a fost sustinerea cresterii portofoliului de credite in lei.

BCR, cea mai mare emisiune

La mijlocul anului, Banca Carpatica a decis sa se imprumute pe piata de capital cu scopul de a obtine noi surse pentru creditarea populatiei. Carpatica a emis 367.922 de obligatiuni corporative nelistate, la o valoare nominala de 100 RON/obligatiune. Perioada de maturitate este de trei ani, societatea bancara oferind o dobinda dupa formula (BUBID6M+ BUBOR6M)/2+1.75%. Pentru prima oara pe piata de capital din Romania, Banca Mondiala a lansat o emisiune de obligatiuni cu scadenta la trei ani. De altfel, este si singura emsiune listata la BVB. Banca Mondiala a scos pe piata 525 de mii de obligatiuni, la o valoare nominala de 1.000 RON. Dobinda oferita este de 6,5%, scopul imprumutului fiind operatiuni diverse ale emitenului.

Cea mai mare emisiune de obligatiuni corporative a fost lansata de BCR, valoarea acesteia depasind 240 milioane RON. La sfirsitul lunii noiembrie, BCR a emis 2,4 milioane obligatiuni, la o valoare nominala de 100 RON. Maturitatea emisiunii este de trei ani, societatea bancara oferind o dobinda de 7,25%. Destinatia fondurilor atrase este finantarea operatiunilor curente ale institutiei de credit.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.