Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca va solicita ministrului Finantelor sa stabileasca daca este necesar ca Executivul sa isi asume raspunderea in fata Parlamentului asupra unui program privind piata de capital, precizand ca, personal, nu este in favoarea unei astfel de proceduri, transmite Mediafax. "Eu nu cred ca este potrivit sa mergem pe o asemenea procedura care limiteaza dezbaterea in Parlament. Nu cred ca este nevoie sa fortam lucrurile decat atunci cand este strict o urgenta. Ministerul Finantelor va trebui sa aprecieze daca este nevoie de o asemenea procedura", a spus Tariceanu. El a amintit ca Executivul intentioneaza sa introduca pe piata de capital noi instrumente de negociere, precum titlurile de stat.

Saptamana trecuta, presedintele Comisiei de Buget, Finante si Banci a Senatului, Varujan Vosganian anuntase ca Guvernul isi va asuma raspunderea, in luna martie, pentru un program de dezvoltare a pietei de capital, care va include si listarea la bursa, in acest an, a obligatiunilor ipotecare si a titlurilor de stat. El a apreciat ca listarea titlurilor ipotecare va determina cresterea ofertei pe piata imobiliara, iar unul dintre efecte ar putea fi scaderea preturilor. "Romania are nevoie de un milion de locuinte noi, iar in prezent se construiesc anual cateva zeci de mii, deci oferta este extrem de limitata", a explicat Vosganian. Potrivit acestuia, piata creditului ipotecar ar putea ajunge, astfel, la cinci miliarde de euro anual. In ceea ce priveste cotarea titlurilor de stat emise de Ministerul Finantelor Publice la Bursa de Valori Bucuresti, Vosganian a afirmat ca operatiunea a fost avizata atat de MFP cat si de Banca Nationala a Romaniei si va avea loc tot in acest an.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.