Fondurile de investitii au devenit motorul fuziunilor si achizitiilor mondiale, care au atins recordul absolut in 2006. Datorita fondurilor de investitii, fuziunile si achizitiile mondiale au atins, anul trecut, nivelul record de 3.700 miliarde de dolari.

Romania domina topurile mondiale cu investitii de private equity Principalele date venite dinspre industria de private equity (fonduri de investitii inchise) din Romania indica faptul ca valoarea afacerilor preluate prin aceste proiecte s-a dublat in ultimii patru ani, iar majoritatea plasamentelor au fost realizate de companii si fonduri de investitii regionale.

Printre cele mai mari plasamente in Romania se numara cele realizate de fondul Advent International, cu investitii de 100 milioane euro in patru proiecte. Reprezentantii din Romania ai Advent International au manifestat o atitudine activa in managementul firmelor din portofoliu, alegand sa propuna masuri de restructurare si sa intervina atunci cand a fost cazul.

Pentru fondurile de investitii din Romania 2006 a fost anul exiturilor. Astfel, vanzarea de actiuni a generat randamente uriase, iar aceste retrageri ale fondurilor de investitii din afaceri au fost apreciatae si de specialiastii internationali in private equity (capital de risc).

Astfel, European Venture Capital Association (EVCA), revista Real Deals si INSEAD au acordat companiei americane de investitii Advent International Marele Premiu 2006 pentru Emerging Markets. Acest premiu reprezinta o recunoastere a efortului depus de reprezentantii din Romania ai Advent pentru a adauga valoare, a restructura si a transforma Terapia, pe parcursul unei perioade relativ scurta, intr-o companie care opereaza la standarde internationale. Iesirea din afacerea Terapia a reprezentat cel mai mare 'deal' pe piata locala anul trecut, dar si al doilea exit ca marime realizat de un fond de investitii din Europa Centrala si de Est.

"Am fost deosebit de onorati sa obtinem nu mai putin de 4 premii la Ceremonia din 2006, ceea ce reprezinta un record absolut pentru Advent International. Aceste premii demostreaza succesul Advent in creerea de lideri de piata puternici in intreaga Europa, ca urmare a expertizei sectoriale acumulate, a vastelor resurse organizationale si puternicii prezente locale", a comentat pentru Wall-Street Sebastian Tcaciuc, Senior Associate Advent International.

In cei peste 22 de ani de existenta, prin cele 14 birouri proprii din tot atatea tari, Advent International a investit peste 10 miliarde de dolari in circa 550 de companii si a realizat peste 130 de IPO-uri pe cele mai mari burse din lume.

De asemenea, juriul compus din experti si investitori institutionali influenti a apreciat impactul pe care vanzarea Terapia l-a avut asupra intregului sector farmaceutic, dimensiunea tranzactiei si randamentul obtinut de Advent, precum si interesul deosebit generat de aceasta.

Romania domina topurile mondiale cu investitii de private equityPrintre nominalizatii la acest premiu s-au numarat case de investitii renumite precum Lion Capital, Mid Europa Partners, Enterprise Investors, dar si vehiculul de investitii Venoma detinut de Global Finance si GED Capital care a vandut companiei farmaceutice Zentiva din Cehia actiunile detinute la Sicomed. Asadar, prin maximizarea valorii afacerilor, fondurile de investitii s-au remarcat in Romania si au iesit din afaceri prin vanzare catre alti actionari.

Privite initial doar ca surse alternative de finantare, fondurile de investitii sunt acum din ce in ce mai vanate de companii. Mai mult, romanii cauta si avantajele care insotesc banii primiti: o finantare din partea unui fond nu aduce doar bani, ci si know-how.

Impactul aderarii la Uniunea Europeana va accentua nevoia de finantare pentru consolidarea si extinderea afacerilor. Asadar, reticenta antreprenorilor locali se va reduce, iar acestia vor realiza parteneriate concrete cu fondurile de investitii.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.