Biroul de Statistica al Uniunii Europene, Eurostat, a dat deja publicitatii primele date comparative privind situatia economica a celor 27 de state membre, deci si a Romaniei si Bulgariei

Raportata la situatia celor mai mari economii europene, economia romaneasca este departe de a fi performanta, desi Romania a primit statutul de economie de piata functionala din 2004, reiese din documentul dat publicitatii de Eurostat.

Produsul Intern Brut pe cap de locuitor in Romania reprezinta 34 la suta din media Uniunii Europene extinse, potrivit Eurostat care se foloseste de datele statistice din anul 2005. Astfel, in valori absolute, PIB-ul pe cap de locuitor in Romania a fost de trei mii sase sute 57 de euro fata de 23 de mii 402 euro cat reprezenta media europeana in urma cu doi ani.

Totusi, Romania sta mai bine decat alte tari care au aderat la Uniunea Europeana mai devreme. In Polonia de exemplu PIB-ul pe cap de locuitor reprezinta 50 la suta din media europeana. De altfel, Romania are o economie care nu ar reprezenta decat 0,7-0,8 la suta din produsul intern brut al comunitatii statelor europene.

Daca in 2005 acesta era de 10 mii 847 de miliarde de euro, PIB-ul Romaniei era de 99 de miliarde de euro. Nesemnificativ in comparatie cu cel al Germaniei, de exemplu, care se situa la doua mii 241 de miliarde de euro, potrivit Eurostat.

Un alt aspect interesant: in Romania agricultura are o pondere de 10,1 la suta in Produsul Intern Brut, fata de 1,9 la suta cat este media europeana. In schimb, in Uniunea Europeana ponderea serviciilor in PIB este de 71,9 la suta fata de 54 la suta in Romania. In schimb, Romania sta mai bine la capitolul somaj, cu o rata de 7,6 la suta, sub media europeana de 7,9 la suta.

In privinta inflatiei, in Romania rata anuala a fost de 4,8 la suta, fata de 1,8 la suta media in comunitatea europeana in luna octombrie a anului trecut.

In fine, la capitolul exporturi in 2005 Romania inregistra un deficit ridicat, la fel ca intreg spatiul comunitar. Comparativ insa, exporturile romanesti se cifrau la 6.7 miliarde euro, fata de media europeana de 1.041,1 miliarde euro. Din acest motiv, Eurostat apreciaza ca schimburile comerciale ale Romaniei si Bulgariei impeuna nu vor reprezenta decat un procent din media europeana dupa 1 ianuarie 2007.

In fine, in comparatie cu Bulgaria Romania sta mai bine la capitolele inflatie si PIB, in schimb are un nivel al somajului usor mai ridicat si o pondere mai mare a agriculturii in Produsul Intern Brut in detrimentul serviciilor.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.