Electrica inregistreaza un deficit de energie de 80% pentru 2007, situatie in care nu poate onora contractele cu consumatorii eligibili, dupa ce producatorii nu au raspuns ofertelor societatii, depuse pe bursa, a declarat directorul general al Electrica, Nicolae Coroiu, transmite NewsIn.

"Am depus noi oferte pe bursa de energie pentru a achizitiona cantitatea necesara de electricitate pentru 2007, insa nici un producator de energie nu a raspuns cererii noastre. In urmatoarele zile, vom analiza daca vom depune alte anunturi la OPCOM (n.r.-operatorul bursei de energie) sau vom negocia direct cu producatorii contracte pentru achizitionarea acestei cantitati", a spus Coroiu. El a punctat ca deficitul de electricitate inregistrat de Electrica pentru anul viitor se ridica la 80%, situatie in care nu pot fi onorate contractele.

Potrivit acestuia, rezolvarea situatiei prin intermediul bursei ar fi fost mult mai avantajoasa pentru Electrica, intrucat, la o cantitate de energie de 1,752 de milioane de MWh, pretul de achizitionare ar fi fost destul de mic. "Din pacate, doar 4% din energia tranzactionata in 2006 a fost vanduta pe bursa, ceea ce este un lucru anormal. Cred ca, pentru anul urmator, se va interveni pe aceasta piata, pentru a creste gradul de utilizare a bursei pentru tranzactiile de electricitate", a adaugat Coroiu.

Directorul general a subliniat ca "lucrul cel mai grav este ca aceasta situatie se va transfera la consumatorii finali, care vor trebui sa plateasca si ei mai mult pentru energia furnizata de Electrica". Coroiu a precizat ca nu este vorba de consumatorii casnici, intrucat cantitatile de energie vandute acestui segment de piata au fost deja reglementate de catre Autoritatea de Reglementare in domeniul Energiei.

Coroiu a mai spus ca Electrica are in vedere si ofertele depuse pe bursa in acest moment pentru vanzare de electricitate, insa acest lucru ar insemna, de asemenea, un pret mai mare decat cel urmarit de societate, deoarece cantitatile de energie oferite sunt mici. "Prin urmare, vom aborda metoda nemteasca si vom sarbatori noul an semnand contracte", a punctat Coroiu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.