Salariul mediu brut va ajunge la aproape 2.100 lei peste sapte ani

Daca mediul de afaceri va ramane stabil, iar economia nationala se va dezvolta la potentialul sau, atunci peste 400.000 de locuri de munca vor aparea pe parcursul urmatorilor sapte ani.

Pe masura ce economia romaneasca se va integra in cea a Uniunii Europene, structura salariatilor se va modifica fata de situatia din prezent. Mai mult, numarul total al angajatilor din sectoarele economie, precum si salariul mediu brut ar putea evolua pe un trend crescator. Un studiu al Comisiei Nationale de Prognoza (CNP) indica faptul ca, la nivelul anului 2013, economia nationala ar putea avea aproape 5,1 milioane de angajati cu forme legale, salariul mediu brut fiind estimat la aproape 2.100 lei noi.

37% din totalul salariatilor lucreaza in industrie
Iar majorarea numarului de lucratori va fi inregistrata in sectorul serviciilor si cel al constructiilor. In schimb, in industrie s-ar putea reduce totalul salariatiilor. Motivul principal tine de faptul ca principalele motoare de dezvoltare ale economiei nationale sunt reprezentate de constructii si servicii, ritmul de crestere al acestor domenii fiind peste media Produsului Intern Brut.

Astfel, daca in momentul de fata, circa 37% din totalul salariatilor la nivel national lucreaza in domeniul industrial, studiul CNP arata ca ponderea s-ar putea reduce cu circa doua puncte procentuale pana in anul 2013 (in perioada 2012-2014 Romania ar putea adopta euro). In schimb, scaderea va fi compensata, pe de o parte, de majorarea cu aproape un punct procentual a ponderii lucratorilor din constructii, iar pe de alta parte, de sporirea numarului de salariati din ramura serviciilor, fiind posibil ca totalul acestora sa reprezinte, peste sapte ani, circa 53,7% din totalul lucratorilor in economie, fata de aproximativ 53% in momentul de fata.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.