Plafoanele de garantare de catre stat a sumelor care fac obiectul litigiilor fostei Bancorex au fost majorate pentru a include, printre altele, despagubiri cerute de veteranii americani ai razboiului din Golf si daune referitoare la un bilet la ordin emis in 1947.

Monitorul Oficial a publicat, miercuri, anexele hotararii de guvern adoptate in luna august pentru majorarea plafoanelor de garantare a sumelor care fac obiectul litigiilor izvorate din activitatea Bancorex pana la data radierii acesteia din Registrul Comertului, pentru care este raspunzatoare BCR.

Plafoanele au fost majorate cu sumele 748.144,3 lei, 31.900.906,38 euro si 7.129.217,98 dolari. Actul normativ cuprinde trei tipuri de litigii.

Prima categorie se refera la litigiile aflate pe rolul instantelor la 31 martie 2006, pentru care Ministerul Finantelor Publice emite garantii in favoarea BCR. Sumele implicate sunt de 400.000 de lei, 7,063 milioane de dolari si 30 de milioane de euro.

Cea mai mare suma reclamata in litigiu - aflat pe rolul Judecatoriei Sectorului 3 - se refera la un bilet la ordin in valoare de 10 miliarde de drahme grecesti (circa 30 de milioane de euro), emis in 1947. Reclamantul este Alexandrina Belet, paratii fiind Ministerul Finantelor, BNR si BCR.

MFP garanteaza si plata unei sume de 6,55 milioane de dolari dintr-un litigiu cu firma Confex International.

Guvernul a aprobat si majorarea cu 1,9 milioane de euro a unor garantii de 2,05 milioane de euro deja acordate pentru litigiul cu ONT Carpati.

Ultima categorie se refera la sume platite de BCR in litigii rezultate din activitatea Bancorex, care nu au fost acoperite cu garantii.

Aici sunt incluse sume de 18.769 dolari, intr-un proces intentat de veteranii americani ai razboiului din Golf impotriva a aproape 50 de banci,


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.