Bancile cumparau astazi dimineata un euro cu 3,3910 lei si il vindeau cu 3,3960 lei, la un nivel apropiat de cel de miercuri seara, iar dupa primele ore de tranzactionare moneda europeana a pierdut aproape doi bani, pana la 3,3760-3,3780 lei, pe fondul vanzarilor masive de valuta, sustin dealerii.

Euro scade la cel mai mic nivel din ultimii patru ani "Sedinta valutara s-a deschis, joi, la un curs de 3,3910-3,3960 lei/euro, la nivelul la care se oprise miercuri seara, cand euro a scazut de la 3,42 la 3,39 lei. Frenezia generala a continuat si azi cand au aparut foarte multe ordine de vanzare de valuta, in special de la clientii locali. Euro a scazut si pana la 3,3670 lei pe piata interbancara, dar si-a revenit repede si dupa cateva ordine de cumparare euro era cotat la 3,3760-3,3790 lei", a declarat, pentru NewsIn, dealerul Bancpost Cristina Iacob. Euro nu a mai fost tranzactionat la un nivel atat de scazut pe piata bancilor din noiembrie 2002, dar, in acea perioada, tendinta monedei europene era de crestere, a mai spus Iacob.

Pe pietele internationale, moneda americana a oscilat, in prima parte a zilei, intre 1,3170 si 1,3217 dolari/euro, iar in jurul orei 11:00, ora Romaniei, moneda americana era cotata la 1,3205 dolari/euro.

Investitorii asteapta ca in aceasta dupa-amiaza sa fie anuntate o serie de date importante despre economia Americana, care ar putea misca evolutia dolarului. Astfel, piata asteapta discursul presedintelui Federal Reserve Bank din Richmond, Jeffrey M. Lacker, care pledeaza, de obicei, pentru cresterea ratei dobanzii de politica monetara cu scopul de a contracara inflatia.

Dobanzile de pe piata interbancara la depozitele overnight (cu scadenta la 24 ore, de azi pe maine) se mentin la un nivel foarte scazut, de 0,5-1,5% pe an, din cauza lichiditatii in exces din piata. "La depozitele top next (cu scadenta la 24 ore, de maine pe poimaine) dobanzile sunt in usoara crestere pentru ca scadenta va fi abia miercuri, cand incepe o noua perioada de constituire a rezervelor minime obligatorii", a mai spus Iacob.

Scadere pana la 3,37 lei, la inchiderea sedintei valutare de joi

"Euro a atins minimul ultimilor patru ani, in ciuda evolutiei diferite a monedelor celorlalte tari din regiune si a diferentialului negativ de dobanda, din cauza excesului de lichiditatea din piata monetara romaneasca. Astfel, leul a castigat joi inca 0,56% fata de moneda europeana, consolidandu-si pozitia de moneda cu cea mai buna evolutie de pe pietele in curs de dezvoltare pe anul 2006", a spus economistul sef al ING Bank Romania, Florin Citu.

Piata valutara s-a deschis la 3,3910-3,3930 lei/euro, iar leul a castigat repede teren pentru ca toata lumea s-a grabit sa schimbe valuta la un curs care sa nu ajunga prea jos, a mai spus Citu.

Faptul ca volumele tranzactionate au fost destul de mici a facut ca piata sa aiba o volatilitate mai ridicata, mai exact cursul a putut fi miscat mai mult decat de obicei cu o suma mai mica de bani.

Astfel, dupa ce euro a atins un minim al zilei de 3,3690 lei a revenit aproape de 3,3800 lei. La finalul sedintei de tranzactionare s-au inregistrat, totusi, ordine de vanzare de valuta care au coborat euro pana la 3,3710-3,3745 lei.

"Pentru ultima zi a saptamanii ne asteptam ca moneda europeana sa isi continue deprecierea fata de leu in intervalul 3,3650 -3,3750 lei/euro pentru ca investitorii straini nu par sa se grabeasca sa isi inchida pozitiile deschise pe lei", a mai spus Citu.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.