Institutia a prezentat modul prin care va vinde principalele societati

2007, an greu pentru Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului. Pe langa cele 447 de societati pe care Autoritatea le mai are in portofoliu, prin preluarea Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, AVAS va intra in posesia a inca 41 de companii privatizabile. Iar lucrurile nu se opresc aici. O alta serie de privatizari ale unor institutii aflate in prezent in subordinea ministerelor urmeaza sa faca parte din atributiile organismului condus de Teodor Atanasiu. La sfarsit de an, AVAS are in mare parte o idee formata fata de cand si cum urmeaza a se proceda in ceea ce priveste marile privatizari. Astfel, potrivit proaspatului sef AVAS, "privatizarea Tractorul Brasov nu se va putea face prin vanzare de actiuni din cauza datoriilor foarte mari pe care societatea le are.
Singura solutie pentru aceasta este vanzarea sub forma de active", a declarat Atanasiu.

In ce priveste Rulmentul, oficialul a spus ca "acesta va avea o soarta si milara cu cea a Tractorului". Cat despre privatizarea Nitramonia Fagaras, lucrurile vor sta putin altfel. "Pentru platforma Nitramonia se va folosi o metoda mixta de privatizare. Partea de explozibil, care inca merge bine se va vinde pe actiuni, iar celelate patru societati vor fi valorificate pe active", a adaugat Atanasiu.

Privatizari conditionate

Totodata, metoda de privatizare a Electroputere Craiova va fi conditionata de investitiile in retehnologizare.
Presedintele Autoritatii a mentionat ca privatizarea intreprinderii se va realiza pe baza de actiuni numai daca in aceasta zona vor fi demarate investitii. Electroputere Craiova are datorii mai mari decat activele sale, aceasta societate poate fi privatizata prin vanzarea de actiuni deoarece are o piata de desfacere buna pentru produse si comenzi care ii depasesc posibilitatile de productie. In ce priveste Antibiotice Iasi, vanzarea societatii se va face pe baza de actiuni, iar dupa spusele lui Atanasiu, "vara lui 2007 va fi momentul semnarii contractului. Antibiotice este o intreprindere pentru care multe firme se inghesuie".

De asemenea, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului doreste sa scoata din nou la privatizare societatea Aversa Bucuresti, desi societatea se afla in reorganizare judiciara. "Incercam sa iesim din aceasta situatie, reorganizarea judiciara, si sa gasim o rezolvare pana la sfarsitul lunii ianuarie", a spus Atanasiu. Aversa Bucuresti, aflata in reorganizare judiciara la cererea unor creditori, este inscrisa in prima prioritate a planului de privatizare al AVAS pentru 2006. Autoritatea vrea sa scoata din nou la vanzare pachetul de actiuni de 66,27%, Atanasiu considerand ca societatea este inca atractiva pentru investitori datorita cotei de piata in Romania de 50%.

Plati compensatorii

Conducerea AVAS s-a gandit si la efectele negtive pe care privatizarile le vor avea asupra angajatilor societatilor cumparate. Astfel, salariatii Tractorul, Rulmentul, Electroputere si Nitramonia vor putea beneficia de plati compensatorii si dupa 31 ianuarie 2007, prin includerea lor pe noua legislatie elaborata de Ministerul Muncii, a declarat, miercuri, presedintele AVAS, Teodor Atanasiu.
"La 31 ianuarie va expira Ordonanta 8 privind platile compensatorii. Am cerut Ministerului Muncii sa cuprinda aceste societati pe noua legislatie pentru a beneficia in continuare de protectie sociala, mai ales ca aceste societati vor fi vandute pe active, iar cumparatorii nu vor mai avea nevoie de o parte dintre angajati", a explicat Atanasiu.

Guvernul a prelungit Ordonanta 8 pana la 31 ianuarie 2007, astfel incat persoanele disponibilizate pana la sfarsitul anului, prin concedieri colective, in urma restructurarii sau reorganizarii unor societati sau companii sa poata primi plati compensatorii si in ianuarie. In varianta initiala, ordonanta prevedea ca platile sa se sisteze pana la sfarsitul anului 2006, iar decizia de modificare a fost luata in urma discutiilor dintre reprezentantii Guvernului si sindicate.

AVAS, actionar majoritar la 62 de companii

Portofoliul AVAS cuprinde 447 de companii privatizabile, cu un capital social in valoare de 4,45 miliarde de lei, din care statul detine 595 milioane lei, a anuntat institutia. In 2006, AVAS a incheiat 46 de contracte de vanzare-cumparare de actiuni, prin negociere sau licitatie, potrivit raportului de activitate a AVAS.

Dintre cele 54 de firme incluse in Planul de privatizare pentru acest an, 12 au fost vandute, 5 sunt in negocieri, iar pentru 37 de companii, printre care Tractorul Brasov, Rulmentul Brasov sau Electroputere Craiova, procesul de privatizare fie nu a fost initiat, din diverse motive, fie nu s-a finalizat cu succes. Pe piata de capital, AVAS a privatizat 25 de firme. Institutia are in monitorizare postprivatizare 5.276 de contracte de privatizare, pentru 4.476 de firme privatizate. AVAS a inregistrat, in primele 11 luni, venituri de 2,48 miliarde euro, suma care include si fondurile atrase din privatizarea Bancii Comerciale Romane, de 2,235 miliarde euro.

Peste 57.000 de datornici, executati silit

Totodata, AVAS a executat silit in 2006, un numar de 57.525 debitori si garanti ai acestora. Printre datornici se numara Siderca SA Calarasi, a carei executare silita a adus AVAS 47,8 milioane lei, Pobac SA Bacau - 14 milioane lei, Fortus SA Iasi - 14,5 milioane lei, Chimcomplex SA Borzesti - incasari de 7,7 milioane lei, Letea SA Bacau - 4,2 milioane lei, CMC International SRL Bucuresti - 15,8 milioane lei etc.

La 1 decembrie 2006, AVAS avea in portofoliu un numar de 447 societati comerciale privatizabile, cu un capital social de 4,454 miliarde lei, din care statul detine 594,90 milioane lei. Statul este actionar majoritar la 62 societati. In 2006 au fost analizate dosarele a 150 societati comerciale care sunt intr-o situatie financiara critica, pe baza datelor de bilant depuse de acestea la Ministerul Finantelor Publice.

In urma analizei pentru un numar de 44 de societati comerciale a fost propusa masura de restructurare/lichidare. Printre companiile care vor intra in restructurare, care va presupune atat vanzari de active cat si disponibilizari si reorganizarea unor activitati, se numara Famos Suceava, Nicolina Iasi si Terom Iasi.

Ordonanta OPSPI, in curand in Monitorul Oficial

Ordonanta privind trecerea Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie in subordinea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului va fi publicata in Monitorul Oficial in cel mult doua-trei zile, a declarat Atanasiu. El a aratat ca actul normativ a fost transmis Monitorului Oficial. Ministerul Justitiei a transmis AVAS o serie de observatii asupra proiectului, pe care nu l-a semnat, dar acesta va fi publicat fara avizul acestei institutii, a precizat Atanasiu, intr-o conferinta de presa. "Sunt convins ca va fi publicata, nu cred ca va dura mai mult de doua-trei zile pana la publicare", a declarat Atanasiu. In urma cu doua saptamani, Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta pentru trecerea OPSPI din subordinea Ministerului Economiei si Comertului la AVAS.

Orasanu se tine aproape de AVAS

Fostul presedinte al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, Razvan Orasanu, a fost reinstalat in postul de consilier pe probleme economice al premierului Calin Popescu Tariceanu, urmand sa se ocupe inclusiv de relatia dintre Guvern si fosta institutie pe care a condus-o. Orasanu va ocupa postul de consilier de stat in cadrul Cancelariei premierului. El a declarat agentiei Mediafax ca se va ocupa atat de relatia cu fosta institutie pe care a condus-o, AVAS, cat si cu Fondul Monetar International si Banca Mondiala. Orasanu a ocupat functia de presedinte al AVAS din ianuarie 2006 pana la sfarsitul lunii octombrie, cand a fost inlocuit cu fostul ministru al Apararii, Teodor Atanasiu. In prealabil, Razvan Orasanu ocupase postul de consilier pe probleme economice al premierului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.