Aparut de zeci de ani in strainatate, leasingul de personal sau, mai simplu, inchirierea de forta de munca pe perioade determinate, devine o forma tot mai folosita si in Romania.

Principalul motiv al acestei cresteri il reprezinta aparitia unui deficit de personal care sa acopere varfurile de activitate sau proiectele specifice.
Leasingul de personal este cel mai frecvent solicitat in industria auto, industria textila, industria IT, dar si in cazul serviciilor de telecomunicatii (call center-uri), al vanzarilor sau in perioadele de promotii.

"Inchirierea de personal nu prezinta avantaje doar pentru angajator, ci si pentru angajat, care poate dobandi astfel experienta in cadrul unor companii importante", declara Marc Huot, directorul H Grup IT Expert.

"In cazul nostru, in momentul in care este terminat un contract, angajatul beneficiaza, in continuare, de asistenta, ajutandu-l sa-si gaseasca un nou angajament".

Primii pasi timizi, in Romania

In Romania, numarul companiilor de recrutare sau resurse umane care practica activitati de leasing de personal nu este foarte mare. Un caz aparte este H Grup IT Expert, care propune marilor companii, precum bancile, servicii personalizate de leasing de analisti programatori specializati in toate limbajele, conceptori si dezvoltatori de programe IT. H Grup este filiala societatii franceze Groupe HN, creata in 1983, companie axata pe servicii in informatica si avand, in momentul de fata, 400 de angajati.

"Leasingul de analisti programatori capabili sa dezvolte si sa implementeze programe IT specifice unei companii este un sistem aplicat cu succes pe piata occidentala, in Romania fiind in curs de dezvoltare, afirma Huot.

Companiile apeleaza la serviciile noastre dintr-un motiv simplu, cresterea rentabilitatii. Particularitatea societatii noastre este reprezentata de modalitatea de recrutare a angajatilor, care nu trebuie sa detina, neaparat, cunostinte in domeniul IT. Ei sunt selectati in urma unor teste foarte riguroase (reusita fiind de numai 10%), ceea ce ne permite sa garantam calitatea serviciilor pe care le furnizam. Sunt tineri licentiati (informaticieni sau nu), pe care ii instruim in domeniul informaticii prin intermediul propriului departament de formare, in cadrul unor cursuri care dureaza trei luni".

Model importat din Franta

Modelul propus de H Grup IT Expert nu este specific Romaniei. In Franta el este aplicat cu succes, inca din 1989, de Groupe HN, care a format de atunci peste 4.000 de informaticieni, multi dintre ei fiind angajati apoi definitiv de companiile unde au fost angajati temporar.

Munca in regim temporar a fost reglementata prin Legea nr. 53/2003 din Codul Muncii, unde se precizeaza ca ea reprezinta munca prestata de un salariat, aflat la dispozitia agentului sau, temporar sau sezonier pentru un utilizator. Potrivit prevederilor HG 938/2004, pot angaja persoane in scopul efectuarii unor misiuni de munca temporara, in folosul si la solicitarea unui utilizator, numai societatile comerciale autorizate.

Intre agentul de munca temporara si utilizator (client) se incheie un contract comercial de prestari servicii de punere la dispozitie a prestatorului de munca (salariat al agentului respectiv).
Cu alte cuvinte, o companie inchiriaza personal atat timp cat ea are nevoie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.