Finalizarea negocierilor dintre guvern si FMI a fost aminata din cauza ca nu s-a facut inca o evaluare a modului in care pot fi compensate pierderile generate de introducerea cotei unice.

Fondul Monetar International a plecat din Romania fara a fi definitivat memorandumul de politici economice. Delegatii institutiei se vor intoarce in martie pentru a stabili ultimele detalii si pentru a semna acordul. Asa cum ati putut afla din "Cotidianul" de ieri, una dintre masurile prevazute in memorandum este cresterea TVA, la o cota inca nespecificata.

"Intre paranteze"

Surse din guvern sustin ca masura ar fi "pusa intre paranteze", in sensul ca FMI ar fi dispus sa renunte la ea dupa ce prim-ministrul Tariceanu a spus ca nu o accepta.

Pe de alta parte, ministrul Finantelor, Ionut Popescu, a remis ieri un comunicat in care sustine ca marirea s-ar referi la altceva. "TVA ramane la 19% si nu va exista nici o TVA peste aceasta limita. Cresterea se refera la accize a caror marire este devansata de la 1 iulie la 1 aprilie," spune ministrul. Reluam pasajul din documentul negociat cu FMI: "Pentru a simplifica administrarea TVA, vom elimina rata redusa de 9% si vom taxa toate tranzactiile cu _%, in crestere fata de rata curenta de 19%."

Guvernul spera

Din document reiese ca Fondul Monetar International a tinut ca paragraful in cauza sa ramina. Este posibil ca guvernul sa se fi angajat la performante bune referitoare la ceilalti indicatori de incasari si sa spere ca in martie va putea demonstra ca a avut dreptate. De asemenea, se pare ca negocierile s-au suspendat din cauza ca nu au fost definitivate o serie de calcule si evaluari legate de simularea executiei bugetare. Astfel, in dreptul mai multor indicatori apar in continuare spatii libere.

Salariile nu cresc

Sint, in schimb, definitivate masurile convenite la nivel de principiu. De exemplu, s-a convenit ca salariul minim pe economie nu va creste. In cazul intreprinderilor monitorizate, cheltuielile salariale vor fi majorate cu doar 4%, adica mai putin decit rata prognozata a inflatiei. De cele mai dure constringeri vor avea parte angajatii CFR Marfa, CFR Calatori si Metrorex, carora le vor fi inghetate salariile. Pentru companii nu se vor mai acorda nici un fel de scutiri sau reesalonari de impozite. Firmele care nu si-au achitat facturile la utilitati vor fi deconectate sau alimentate la limita de avarie pina cind isi vor plati toate restantele acumulate incepind cu decembrie 2002.

Se scumpeste caldura

Calendarul de masuri prevede scumpirea gazelor din productia interna la 95 de dolari pe 1.000 de metri cubi de la 1 aprilie si la 105 dolari de la 1 iulie. De la 1 aprilie, Termoelectrica va primi dispozitie sa majoreze pretul apei calde cu 5%. Aceasta masura va fi completata la 1 iulie cu majorarea pretului national de referinta pentru agentul termic cu 20%. De asemenea, vor fi inchise mai multe unitati costisitoare ale Termoelectrica din Braila, Borzesti si Doicesti. Conform acelorasi negocieri, 20 de companii din portofoliul AVAS trebuie privatizate sau lichidate pina cel tirziu la 31 martie.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.