Abia s-au plantat cateva seminte pentru padurile de mori de vant. Piata energiei eoliene este de peste 1.000 de ori mai mica decat potentialul sau. "Pionierii", micii producatori, se pregatesc sa faca fata asaltului marilor companii energetice europene. Saptamana trecuta, firma satmareana Pentium a pus in functiune cea de-a doua centrala de la Baia, la 70 de kilometri de Tulcea, si are acum o capacitate instalata de 1,65 MW, dupa o investitie de 950.000 de euro. Tot in Tulcea, Eco Prod Energy isi va muta centrala de 660 kW de langa Ploiesti, prima din Romania.

Pentium SRL si Eco Prod Energy au lansat noi proiecte de centrale eoliene in judetul Tulcea, inainte ca italienii de la ENEL sa-si anunte proiectul unui mare parc de centrale eoliene in aceeasi zona.

Zone eoliene favorite mai sunt pe litoral si in nord-vestul tarii, unde se pregatesc sa intre germanii, prin Enercon, dar si prin colosul E.On, ce controleaza distributia electricitatii in Moldova.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.