Dezechilibrul dintre cererea si oferta de produse romanesti pune presiune pe cursul de schimb

Pentru a putea intui o posibila evolutie a economiei nationale, o serie de analisti financiari au estimat, pentru Adevarul, principalii indicatori macroeconomici. si, aproape la unison, principalul risc ce s-ar putea materializa pe parcursul anului viitor a fost indicat ca fiind deprecierea leului.

Cresterea economica alerta, cu un ritm de 7,8% in primele noua luni ale anului curent, alaturi de procesul de scadere a ratei anuale a inflatiei la minimul istoric de 4,67% inregistrat in luna noiembrie, dar cu pretul accentuarii deficitului de cont curent la peste 10% din produsul intern brut, ar putea fi considerate principalele evolutii macroeconomice ale anului curent.

Astfel, motorul cresterii PIB a continuat sa fie reprezentat de consumul populatiei, care a ajuns la un ritm maxim obtinut dupa inceputul anilor '90. Dar, in acelasi timp, cererea gospodariilor a stimulat si mai mult importurile de bunuri. Unii analisti spun chiar ca incepe sa se contureze o tendinta in care cea mai mare parte din consum se orienteaza catre supermarketuri, unde cele mai multe produse provin din import. Spre exemplu, ultimele date publicate de Institutul National de Statistica arata faptul ca, in primele zece luni, valoarea bunurilor de consum ce au intrat in Romania s-a apropiat de patru miliarde de euro. Pe de alta parte, diferenta dintre importuri si exporturi s-a accentuat la peste 8,7 miliarde de euro dupa primele zece luni.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.