In 2007 piata imobiliara va cunoaste schimbari atit din cauza aderarii la Uniunea Europeana, cit si din cea a adoptarii unor noi reglementari legale.

Primele luni ale anului viitor vor aduce o piata imobiliara tulbure. Aderarea la Uniunea Europeana va pune presiune pe preturile locuintelor si va aduce noi investitori in domeniul imobiliar. Specialistii sint destul de reticenti in a face prognoze in ceea ce priveste scumpirea sau ieftinirea apartamentelor: despre cele in blocuri vechi unii spun ca se va vedea un usor regres al preturilor, in vreme ce in cazul celor in blocuri noi se anticipeaza o scumpire.

Un soc pentru piata imobiliara va fi intrarea in vigoare a noului Cod fiscal, care va aduce un nou sistem de impozitare in cazul tranzactiilor cu locuinte. "Noutatile pe care le va aduce 2007 in domeniul imobiliar vor fi de natura sa incurajeze investitiile si sa sustina cererea de pe piata imobiliara. Ma refer in primul rind la scaderea dobinzilor bancare, dinamizarea creditului imobiliar si ipotecar, dar si la aparitia unor noi instrumente de creditare", spune Liviu Ureche, Certified International Properties Specialist.

Blocuri noi

Anul viitor se vor livra primele apartamente in blocuri noi din cadrul ansamblurilor rezidentiale lansate in ultimii ani. Astfel, se asteapta ca pina la sfirsitul anului viitor sa se predea aproape 1.600 de apartamente. Cererea este foarte mare. "Din cele 3.000 de unitati disponibile la vinzare in proiecte noi, un total de aproximativ 1.400 au fost declarate vindute in primele sase luni ale acestui an", se arata intr-un raport al companiei Colliers. Cum aceste apartamente sint in cladiri care inca nu sint finalizate, reiese ca sint multe persoane care au acceptat sa achizitioneze acele locuinte inca din stadiul de proiect.

"Proiectele noi vor continua sa cistige interesul unui numar din ce in ce mai mare de cumparatori, in special familii tinere, cu venituri peste medie, ocupind pozitii de middle management in diverse companii straine sau in companiile locale dezvoltate. Din punctul de vedere al pretului, acesta va tinde sa se mentina, cu mici variatii de la o zona la alta. Pina la sfirsitul anului nu credem ca vor avea loc schimbari semnificative in ceea ce priveste pretul apartamentelor noi", spune Mirela Raicu, Senior Corporate Consultant la compania imobiliara Esop.

"In ceea ce priveste proiectele rezidentiale, si 2007 va fi un an activ. Se asteapta livrari de locuinte pe piata, cit si noi proiecte. Estimam ca anul urmator va fi mai prolific decit 2006", spune Pompiliu Simion, Real Estate Broker la compania Regatta. Acesta considera ca si in cazul apartamentelor noi pretul va creste cu aproximativ 15-20%.

Mai asteptam

Anuntatele "apartamente economice", care vor fi mai ieftine, dar si mai mici decit cele din ansamblurile deja anuntate, nu vor aparea in acest an. "Apartamentele «economice», adica cele pentru clasa medie, vor intirzia sa apara. Credem ca 2007 nu va aduce astfel de proiecte, in conditiile in care investitorii imobiliari au un segment substantial de clienti pentru actualele tipuri de proiecte. Vor aparea atunci cind potentialul segmentului mediu plus va da semne de epuizare, si probabil acest lucru nu se va intimpla in urmatoarele 12-18 luni", mai spune Mirela Raicu.

Enigma blocului vechi

Apartamentele construite inainte de 1989 s-au scumpit si in acest an. Astfel, un apartament cu doua camere situat intr-unul dintre cartierele Bucurestiului a ajuns sa se vinda cu peste 50.000 de euro, in vreme ce un apartament cu trei camere costa 65.000 de euro. In cazul acestor apartamente, specialistii de pe piata imobiliara au pareri contradictorii. "Pretul acestora va fi usor descendent, in special pentru zonele situate mai catre marginea orasului, cu un ritm de scadere intre 5-15%. Pentru apartamentele situate in zonele mai centrale, tendinta va fi insa de mentinere si chiar de crestere usoara a preturilor", afirma Mirela Raicu.

De aceeasi parere este si Liviu Ureche. "Ar trebui sa inregistram pentru prima oara scaderi de preturi. Este singurul segment de piata supralicitat", spune acesta. Exista insa si alte opinii. "Preturile apartamentelor din blocuri vechi vor avea un ritm mai lent de scumpire decit cele din blocurile noi, de circa 10-15%", spune Pompiliu Simion.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.