Pretul energiei tranzactionate pe Bursa de electricitate administrata de Opcom a crescut spectaculos in ultimele luni.

Daca in luna septembrie, Complexul energetic Turceni vindea electricitate pe Piata Contractelor Bilaterale cu 144 lei pe MWh, in luna noiembrie pretul a ajuns deja la cel putin 165 de lei. Numai in acest caz, cresterea este de cel putin 14,5%. In plus, in ultimele zile, zeci de licitatii au fost anulate. Contactat pentru a ne explica aceasta situatie, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Opris, a declarat ca pretul energiei electrice a crescut din cauza deficitului de apa si carbune. "In aceste conditii se merge pe gaze naturale (un combustibil mai scump - n.r.).

De asemenea, exista o cerere mare de energie si nu exista oferte", a explicat Opris.

Toate ofertele de ieri, retrase sau anulate

Pe Piata pentru Ziua Urmatoare (PZU), tranzactiile cu electricitate de ieri variau ca pret pe MWh/h intre 200 si 280 de lei. Cu numai o luna inainte, pretul ajungea la maximum 235 de lei si pleca de la 150 lei. "Pretul nu este nici mare, nici mic. Este definit de intersectia cererii cu oferta. In timpul iernii, cererea e mai mare, iar de doua luni e lipsa de energie", ne-au declarat surse din piata.

Pe Piata Contractelor Bilaterale (PPCB) administrata de Opcom ar fi trebuit sa aiba loc ieri 21 de licitatii, toate de cumparare. Din acestea, cinci au fost retrase, iar restul, anulate. Compania Electrica avea programate opt sesiuni de licitatie pentru cumpararea unei cantitati totale de electricitate de 2,6 milioane MWh, dar toate au fost anulate. Explicatia: pana la termenul stabilit nu a fost facuta dovada constituirii de garantii de catre posibilii vanzatori, nefiind astfel indeplinite conditiile de organizare a licitatiilor.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.