Este ora pranzului. In birourile companiilor incepe forfota. Secretara deschide o pagina de internet si intocmeste meniul: supa, friptura si deserturi. Un apel telefonic, si preparatele culinare ale firmelor de catering "se imbarca" pe motoscutere si ajung la destinatie intr-o ora.

Fenomenul s-a generalizat, iar afacerile celor peste 200 de astfel de "bucatarii mobile" din Bucuresti cresc cu 40-50% in fiecare an.

Cateringul nu inseamna numai transport de mancare la domiciliul clientului. Desi aceasta activitate ar fi suficienta ca sa aduca un profit de 4.000-5.000 de euro lunar. Astazi, firmele de profil asigura masa angajatilor unei companii aflati in team-building sau sesiune de training, organizeaza petreceri sau iau in gestiune cantinele cladirilor de birouri sau chiar a spitalelor.

Citeste si:

"Angajatii companiilor din Bucuresti lucreaza de la 9 dimineata pana la 6 seara si nu au timp sa mearga la restaurant. Toata lumea trebuie sa manance", spune Cristi Ionescu de la firma Funny Catering.

Hotelurile s-au orientat catre acest tip de afacere
Daca in 1993, in Bucuresti, functionau doar doua firme de catering, astazi sunt peste 200. Boomul de pe segmentul constructiilor de birouri a dus la extinderea acestui tip de business. De asemenea, principalele hoteluri din Bucuresti, ca Lido, Intercontinenal sau Marriot si-au extins activitatea prestand si servicii de catering. Jucatorii din piata spun insa ca acestea au o flexibilitate mai redusa. "In primul rand, cer un numar limita de persoane destul de mare, iar in al doilea rand, preturile sunt sensibil mai mai mari decat cele practicate de firmele de catering", crede Anca Mitu, director la firma Privileg din Bucuresti.

si spitalele apeleaza la firmele de catering
Florin Balan, manager la Ana Catering, sustine ca este in tratative cu anumite spitale din Capitala care au preferat sa isi externalizeze serviciile de preparare a hranei, apeland la firma sa. "Practic, ne vom muta cu personalul in cantina spitalului si vom prepara hrana pentru pacienti, dupa un meniu stabilit de comun acord cu conducerea institutiei", a spus Balan.