Pentru creditele de valori mici, declararea imprumuturilor anterioare se face pe propria raspundere * Recordul unui roman: restante la 11 credite! * Numarul restantierilor creste de la o zi la alta

Dupa boom-ul creditului de consum, bancile risca sa traga ponoasele - adica sa inceapa o adevarata lupta de convingere a romanilor sa-si plateasca ratele. Datele de la Centrala Riscurilor Bancare din BNR (CRB) si de la Biroul de Credit indica faptul ca restantele romanilor la credite cresc de la o zi la alta, la finele lui 2004 acestea insumand 654 miliarde de lei. Desi ponderea restantelor in totalul creditelor acordate romanilor nu este inca ingrijoratoare, bancherii trebuie sa aiba in vedere ca restantele cresc aproape de doua ori mai repede decat creditele noi. Astfel, daca in august 2004, restantele reprezentau mai putin de 2 la suta din totalul imprumuturilor acordate, bancile au intrat in 2004 avand intarzieri in recuperarea a 3,4-3,5 la suta din creditele acordate romanilor.

Aproape 15.000 de romani au restante la cel putin doua banci

Numarul romanilor care au credite la mai multe banci si au probleme in a-si rambursa datoriile este in continua crestere. La Biroul de Credit au fost identificate circa 15.000 de persoane care au restante la cel putin doua banci. Insa, numarul romanilor care au contractat credite de unde au apucat, fara a se mai gandi si ca trebuie sa le ajunga salariul pentru plata ratelor, poate fi mult mai mare. Si asta din cauza faptului ca astfel de informatii nu au fost colectate pana acum de nici o institutie privata sau publica, pentru a ajuta bancile sa stie mai multe despre romanii care vin la ghisee si cer credite. In aceasta situatie, cresterea numarului celor cu restante la mai multe banci nu va putea fi stavilita atata vreme cat romanii pot contracta oricat de multe credite, de la banci diferite, deoarece singura modalitate a bancilor de a se asigura ca solicitantul nu s-a imprumutat prea mult este o simpla declaratie pe propria raspundere a acestuia. Astfel, s-a ajuns la situatii aberante, in care o singura persoana a inregistrat restante la nu mai putin de 11 credite. "Recordul este detinut in acest moment de un roman cu restante la 9 credite, dar care, in urma cu o luna, figura cu restante la 11 credite, dar a rambursat doua. Si mai interesant este faptul ca persoana in cauza avea cate doua credite la doua banci", spune Serban Epure, directorul Biroului de Credit. "Numarul romanilor cu restante la doua banci se ridica la 11.609, din totalul de peste 106.000 de restantieri", spune Epure.

Insa, nici Biroul de Credit, nici CRB nu ofera bancilor informatii despre cat de mult s-a indatorat o persoana daca aceasta si-a platit ratele la timp."Centrala Riscurilor Bancare din cadrul BNR furnizeaza informatii despre creditele restante, indiferent de suma creditata. Informatii pozitive - adica ce credite are de rambursat o persoana - indiferent daca are sau nu restante, nu exista decat pentru creditele de peste 200 milioane de lei", ne-a declarat Mugur Stet, purtatorul de cuvant al BNR. Nici la Biroul de Credit, institutiile financiare nu pot afla daca persoana pe care o au in fata s-a imprumutat deja peste puterile de rambursare.

Din aprilie, ar putea fi furnizate informatii si despre numarul de credite

"Biroul de Credit urmareste sa ofere, intr-o a doua faza, incepand din aprilie, si informatii pozitive despre cei care solicita credite la banci", ne-a declarat Serban Epure. El sustine ca deja bancile se arata interesate sa aiba acces si la astfel de informatii si, mai mult, este posibil ca societatile de asigurari si firmele de telefonie mobila sa introduca si ele informatii despre clienti in baza de date a Biroului de Credit. Pana atunci insa, cei care au luat mai multe credite decat puteau duce pot sta linistiti. Nici macar persoana "deja faimoasa" cu restante la 11 credite nu risca sa fie luata in vizor de justitie. Nimeni nu se va autosesiza pentru a verifica daca la baza incapacitatii de plata sta o posibila incalcare a legii, ori ofiterul de credit "a inchis ochii" la depasirea limitei impuse de BNR, ca ratele lunare sa nu depaseasca 30% din valoarea venitului imprumutatului, or solicitantul de credit a facut o declaratie mincinoasa sustinand ca nu mai are alte credite. "Biroul de credit nu ofera informatii decat bancilor si nu trimite datele la Politie. Ar putea ca dansii sa se autosesizeze, dar, in acest caz, ar trebui sa vina la noi cu documente doveditoare", spune Serban Epure.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.