Marile companii din industria alimentara au investit degeaba milioane de euro deoarece exporturile de carne si brinzeturi pe Piata Comuna sunt interzise.

Alaltaieri, Comisia Europeana a anuntat ca va interzice, pentru cel putin un an, importurile de produse de carne si lapte din Romania si Bulgaria. Pierderile suferite de procesatorii din cele doua industrii alimentare sint enorme, mai ales din perspectiva investitiilor facute in ultimii ani tocmai pentru a fi pregatiti de export la momentul aderarii. "Va fi un dezastru pentru procesatori, mai ales ca aceste industrii au evoluat foarte mult in aceasta perioada. Sint destule companii care au capacitatea de a exporta in conditiile impuse de UE", a spus Sorin Minea, presedintele Asociatiei Romane a Carnii.

Investitii de sute de milioane de euro

In ultimii ani, citeva firme romanesti au investit sute de milioane de euro pentru a-si dezvolta si a-si moderniza fabricile. Printre acestea se numara Caroli Foods, care a investit 19 milioane de euro pentru procesarea si distributia de mezeluri. Numai anul trecut au fost facute investitii de 6 milioane de euro, iar anul acesta alte 10 milioane de euro.

"Am investit 2,5 milioane de euro in fabrica de la Buftea, iar in reteaua de magazine 1,2 milioane de euro, urmind ca anul viitor sa mai fie investite alte doua milioane de euro. In fabrica de la Sinaia au intrat aproape 4 milioane de euro, iar in magazine 3,5 milioane de euro. Toti acesti bani au fost cheltuiti tocmai in vederea agrearii la export. Voiam sa vindem in Europa, iar acum ne vedem in situatia de a nu avea acces pe o piata care teoretic trebuia sa ne fie deschisa", a spus reprezentantul Angst, Sorin Minea.

Blocati pe piata autohtona

Pierderile vor fi determinate si de presiunea externa foarte mare exercitata asupra pietei romanesti. Procesatorii se tem ca nu vor mai avea loc nici macar pe piata autohtona. "Sintem blocati in tara. Nu putem iesi cu nici un produs, in schimb alimentele din Vest vor invada piata noastra.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.