Care sunt cele mai importante 25 de branduri din Romania? Dar care este valoarea totala a celor mai importante 50 de marci romanesti? Raspunsul la aceste intrebari incearca sa il dea compania de consultanta Brandient si firma de cercetare D&D Research care au realizat un clasament al brandurilor romanesti dupa valoarea lor financiara.

Topul celor mai valoroase branduri romanesti Astfel, acest top reprezinta un proiect de pionierat pentru industria de branding din Romania si un prim pas catre profesionalizarea realizarii clasamentelor pe piata editoriala. Aceasta este prima editie a topului, realizat pentru revista Business Week Romania.

Dacia, in valoare de 387,4 milioane de euro, este cel mai valoros brand romanesc conform Top 50 cele mai valoroase branduri romanesti. Apoi urmeaza Banca Comerciala Romana, care valoreaza 355,6 milioane de euro, si BRD-Groupe Societe Generale - 208,3 milioane de euro.

Printre primele zece marci mai sunt Petrom, pe locul patru, cu o valoare a marcii de 86,4 milioane de euro, in timp ce pozitia a cincea este adjudecata de Sensiblu, lantul de farmacii operate de firma A&D Pharma, cu 82 milioane euro.

De mentionat ca nu au fost luate in calcul la intocmirea topului firmele care sunt sau au fost monopoluri, respectiv Romtelecom, CFR, Tarom, brandurile din media, precum si holdingurile sau portofoliile de branduri.

In clasament, locurile urmatoare sunt ocupate de Rompetrol - 72,5 milioane de euro, Cristim - 62,8 milioane de euro, Asirom - 60,9 milioane euro, Altex - 59,4 milioane de euro si Domo - 41,4 milioane de euro.

Alte branduri importante incluse in top sunt Banca Transilvania, Flanco, Romstal, Poiana, CEC, Leonardo, Bergenbier etc.

"Intelegem astfel ca romanii mananca mult salam, beau bere, iau credite si se plimba cu Dacia. Speram ca anul viitor sa avem o alta ordine in top si sa fie prezente si marci din alte sectoare", a declarat, la prezentarea topului, Aneta Bogdan, manager Brandient.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.