Bancile comerciale romanesti au afisat, la finalul lunii iunie, indicatori de rentabilitate si profit in fata de inceputul anului, in timp ce prudenta in acordarea finantarilor a redus ponderea imprumuturilor restante si indoielnice la 0,28% din totalul creditelor, a informat banca centrala.

Ponderea creditelor restante si indoielnice din totalul creditelor acordate de banci a scazut, din iunie 2005 pana in iunie 2006, cu 15%, de la 0,33% la 0,28%, arata datele prezentate, luni, de banca centrala intr-un raport despre evolutia unor indicatori financiari si de prudenta bancara, potrivit NewsIn.La sfarsitul anului trecut creditele restante si indoielnice reprezentau 0,26% din volumul total de credite bancare, iar pana la jumatatea acestui an, ponderea lor a crescut la 0,28% din totalul creditelor din sistemul bancar.

Raportul dintre creantele restante si indoielnice si totalul activelor bancare este mai mic, astfel incat la sfarsitul lunii iunie era de 0,18% in vreme ce in decembrie 2005 era de 0,15%, iar la jumatatea anului trecut de 0,20%, mai arata datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Rentabilitatea profitului net raportat la totalul activelor bancare (ROA) a crescut usor in prima jumatate a acestui an, de la 1,60%, cat era in decembrie 2005, la 1,70% in iunie. Fata de jumatatea anului trecut, insa, rentabilitatea a scazut pentru ca in iunie 2005 raportul dintre profitul net si totalul activelor era de 2,27%.

Rentabilitatea profitului net fata de capitalurile proprii ale bancilor (ROE) a crescut la 19,61%, la finalul iunii iunie, fata de situatia de la jumatatea acestui an, cand ROE era de 13,95% , la sfarsitul anului trecut era de 12,66%. Rata rentabilitatii activitatii de baza, care ia in considerare veniturile din exploatare raportate la acelasi tip de cheltuieli, a crescut de la 105,51%, cat era in decembrie 2005, la 106,42% in iunie. Fata de jumatatea anului trecut, insa, rentabilitatea fata de activitatea de baza a scazut pentru ca in iunie 2005 raportul era de 107,69%. in acest raport nu sunt incluse si venituri si cheltuielile din provizioane.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.