Moneda autohtona a inregistrat in acest an cea mai mare crestere la nivel mondial in raport cu dolarul american, analistii estimand o continuare a aprecierii leului pana la finalul acestui an. De asemenea, noi cresteri ale leului in raport cu celelalte monede sunt asteptate si in 2007, pe fondul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana

Leul, cea mai puternica moneda din lume in 2006 Leul a fost in 2006 moneda care a castigat cel mai mult in fata dolarului, apreciindu-se cu 20% fata de moneda americana. Ultimul curs oficial afisat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) este de 2,6006 lei/dolar, care reprezinta cotatia cea mai scazuta a monedei americane in fata celei romanesti din ultimii cinci ani si unsprezece luni, mai precis din 5 ianuarie 2001 cand cand dolarul era cotat la 2,6016 lei.

Cresterea investitiilor straine a fost unul din principalii factori care au dus la intarirea leului, scrie Bloomberg. "Ne asteptam ca aprecierea leului sa continue", a declarat Oliver Kastner, care administreaza obligatiuni in valoare de sapte miliarde de. dolari la Deka Investments in Frankfurt, 5% din acestea fiind emise in lei. "Sunt multi investitori straini care nu pot deocamdata sa investeasca in Romania, dar o vor putea face dupa integrarea in Uniunea Europeana. Companiile vor sa profite de forta de munca bine pregatita si ieftina de care dispune Romania", a continuat acesta pentru.

Potrivit estimarilor, investitiile straine in Romania se vor ridica in 2006 la valoarea de opt miliarde de euro (10,7 miliarde de dolari), oficialii estimand un nivel de 10 miliarde de euro pentru anul urmator, aproape dublu fata de cele 5,2 miliarde euro inregistrate in 2005.

Cresterea investitiilor straine si intarirea leului a atras si atentia investitorilor pentru obligatiunile in lei listate pe pietele internationale. Acestea sunt mai rentabile comparativ cu cele emise in euro sau dolari, dobanda de referinta pentru leu fiind de 8,75%, comparativ cu 5,25% pentru dolari si 3,5% pentru euro.

In acest moment este in curs, pe bursa din Luxemburg, cea mai mare emisiune externa in lei, efectuata de BRD - Groupe Societe Generale (SocGen). Emisiunea de obligatiuni in lei, in valoare de 500 milioane lei, are o scadenta la cinci ani si o dobanda anuala de 7,75%, emisiunea initiala fiind rezervata investitorilor nerezidenti. Emisiunea a fost suprasubscrisa, BRD vanzand obligatiuni in valoare totala de 735 milioane lei.

Intarirea leului va continua si in 2007, apreciaza analistii, integrarea Romaniei in UE fiind un factor catalizator pentru cursul monedei nationale in raport cu celelalte monede. Beat Siegenthaler, analist financiar la TD Securities in Londra, considera ca leul ar mai putea castiga inca patru procente in raport cu dolarul pana la finalul acestui an, estimand un curs de 2,48 lei pentru un dolari la finele anului.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.