Dincolo de prevederile Codului Muncii, de la data aderarii vor intra in vigoare o serie de norme europene destinate protectiei salariatilor. Atentie, protectia nu inseamna cresterea veniturilor, dar se acorda garantii in ceea ce priveste plata acestora la timp. Asadar, aviz patronilor si angajatilor acestora.

Sa spunem ca o companie este preluata de un alt patron. De anul viitor, salariatii din firma transferata, aflati sub contract colectiv de munca, nu vor putea fi concediati timp de 12 luni. Dupa acest interval de timp, contractul va fi renegociat.

Daca transferul de proprietate implica schimbarea conditiilor de munca in detrimentul salariatilor, in acest caz angajatorul este responsabil de ruperea contractului colectiv de munca. Independent de acel termen de un an, daca salariatilor li se va propune un nou contract colectiv de munca, mai avantajos, atunci contractul anterior poate fi anulat.

Ar mai fi de retinut la acest capitol si faptul ca vanzatorul sau cumparatorul care preconizeaza transferul unei societati sunt obligati, cu minimum 30 de zile inainte de data tranzactiei, sa se consulte cu reprezentantii salariatilor, in scopul ajungerii la un acord, avand si dreptul sa fie informati asupra motivului transferului.

Fondul care asigura linistea

Sa luam exemplul unei societati aflate in incapacitate de plata fata de angajati. Nu a mai achitat salariile, nu a platit contributiile la asigurarile sociale etc. Pana acum, de regula, angajatii ramaneau si fara joburi, si fara o buna parte din banii datorati. Singura solutie erau procese costisitoare, cronofage, care oricum nu mai duceau la nimic concret pentru ca patronul nu mai avea de unde sa le dea ceva. Activele erau vandute de mult…

Ei bine, de la anul va exista un fond de garantare pentru plata creantelor salariale. El se va constitui prin retinerea unei cote de 0,25% din fondul total de salarii brute lunare. Si pentru a nu fi un nou bir pe capul patronilor, acest procent va fi scazut din contributia pentru somaj.

Din fondul acesta de garantare a creantelor salariale vor putea fi platite: a) salariile restante; b) compensatiile banesti restante, datorate de angajatori pentru concediul de odihna neefectuat de salariati, dar numai pentru maximum un an de munca; c) platile compensatorii restante, in cuantumul stabilit in contractul colectiv de munca si/sau in contractul individual de munca, in cazul incetarii raporturilor de munca; d) compensatiile restante pe care angajatorii au obligatia de a le plati, potrivit contractului colectiv de munca si/sau contractului individual de munca, in cazul accidentelor de munca sau al bolilor profesionale; e) indemnizatiile restante, pe care angajatorii au obligatia, potrivit legii, de a le plati pe durata intreruperii temporare a activitatii, salariile restante, orice remuneratie restanta, platile compensatorii restante etc.

Tribunale specializate

Un alt aspect pozitiv al integrarii se refera la tribunalele muncii. Acestea vor avea instante specializate in judecarea conflictelor de munca. Astfel vor aparea daunele (consistente) acordate in caz de concediere abuziva. Practica a demonstrat ca se fac mari greseli, atat de catre angajator, cat si de angajati, in raporturile de munca.

Pensii europene

Tot la categoria protectia salariatilor mai avem o veste buna. Multi romani se gandesc cu groaza ca, la un moment dat, vor iesi la pensie, dar veniturile vor fi derizorii. De la 1 ianuarie 2007 va exista o posibilitate sa indulcim aceasta perspectiva, prin fondurile de pensii private. Dar cum istoria recenta ne-a invatat pe noi, romanii, sa gandim de zece ori inainte de a ne lasa banii pe mana vreunui afacerist dubios, putem sa ne adresam unui fond privat de pensii al carui administrator este autorizat pe teritoriul UE, altul decat Romania. De ce nu, suna chiar bine sa iei pensie, de exemplu, din Elvetia.

Drepturile angajatilor straini

Tara noastra nu a restrictionat accesul pe piata muncii pentru cetatenii din alte state apartinand Uniunii Europene. Cel putin deocamdata, in conditiile in care muncitorilor romani le-a fost interzis accesul in unele tari UE. Revenind, persoanele aflate in intretinere, precum si partenerul vor beneficia de drepturile membrilor de familie ai cetateanului Uniunii Europene privind intrarea si rezidenta pe teritoriul Romaniei.

Membrii de familie care nu sunt cetateni UE vor beneficia de dreptul de rezidenta pentru o perioada de peste 90 de zile daca insotesc sau se alatura ulterior cetateanului UE care indeplineste cateva conditii - desfasoara pe teritoriul Romaniei activitati dependente sau activitati independente, in conditiile legii, detine mijloace de intretinere pentru el si membrii de familie, de regula cel putin la nivelul venitului minim garantat in Romania, si are asigurare de sanatate recunoscuta in sistemul asigurarilor sociale de sanatate din Romania, este inscris la o institutie din Romania, acreditata in conditiile legii sau este membru al familiei unui cetatean UE care indeplineste una dintre conditiile prevazute mai sus. Vor mai putea presta munca fara permisiunea statului roman strainii membri ai familiilor cetatenilor romani.

Meserii si ocupatii noi

Un alt avantaj pentru persoanele active de pe piata muncii este legat de evolutia ocupatiilor din Romania si schimbarile semnificative in structura ocupationala. In consecinta, vom asista la aparitia unor ocupatii noi, modificarea continutului unor ocupatii (in anumite ramuri de activitate unele ocupatii devenind dominante, invechite sau disparand). Locurile de munca cele mai frecvente in tara noastra vor fi, potrivit expertilor Ministerului Muncii, cele de agent si consilier imobiliar, inginer si jurist, expert si evaluator imobiliar, precum si programator/operator calculator.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.