Cresterea economica de 8% de anul acesta depaseste si cele mai optimiste previziuni

Daca ar fi sa ne luam dupa agitatia si scandalurile vietii politice de la Bucuresti, am avea toate motivele sa privim pesimist viitorul. Insa economia nu urmeaza tendinta distructiva a vietii publice. Dimpotriva.

Cifrele prezentate, ieri, de Institutul National de Statistica arata ca mediul de afaceri se misca surprinzator de bine. In 2006, cresterea economica estimata este de 8%, fata de doar 3,7% in Grecia, 5,2% in Turcia sau 5,7% in Bulgaria. Sectorul cu cea mai rapida dezvoltare este cel al constructiilor, urmat de servicii si industrie. Daca ritmul se va mentine, Romania ar putea fi comparata cu celebrii "tigri" asiatici, China, India si Malaysia, a caror economie a explodat, practic, in ultimii ani. "Dupa o perioada de criza in anii '90, Romania este acum printre tarile cu cea mai rapida crestere economica din Europa", scria recent "Financial Times". Potrivit cotidianului britanic, "Romania incepe in sfarsit sa prinda din urma economiile mai avansate din Europa Centrala".

Produsul Intern Brut (PIB) pe primele trei trimestre din 2006 a ajuns la o valoare de 229,5 miliarde RON, in crestere cu 7,8% fata de aceeasi perioada din 2005. PIB-ul realizat in cel de-al treilea trimestru, in valoare de 92,6 miliarde RON, este cu 8,3% mai mare decat cel din trimestrul III al anului trecut. Aceste evolutii i-au determinat pe analisti sa estimeze o crestere economica de 8% pentru intreg anul 2006, ceea ce inseamna ca Romania conduce detasat in topul cresterilor din tarile balcanice.

Institutul National de Statistica (INS) a anuntat, ieri, primele estimari oficiale privind avansul economic din perioada iulie-septembrie 2006 (trimestrul III), respectiv ianuarie-septembrie 2006. Din aceste date reiese ca, in primele 9 luni din 2006, la formarea PIB au contribuit cel mai mult valorile adaugate brute rezultate din prestarile de servicii (11,2 miliarde RON), urmate de cele din industrie (59,2 miliarde RON) si din agricultura (16 miliarde RON). Prestarile de servicii si constructiile au inregistrat si cele mai semnificative cresteri: 7,8%, respectiv 17,7% in intervalul ianuarie-septembrie 2006 si 8,5% (servicii), respectiv 19,2% (constructii) in trimestrul al treilea, fata de aceleasi perioade din 2005.

Produsul Intern Brut (PIB) a depasit estimarile autoritatilor, astfel ca ritmul din primele noua luni s-a accelerat la 7,8%, potrivit datelor INS. Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estimase, anterior, un ritm de crestere economica de 7,9% in al treilea trimestru, in timp ce avansul rezultat pentru primele noua luni era de 7,5-7,6%. CNP estimeaza pentru acest an o crestere economica de 7%, cu un punct procentual peste nivelul anticipat in primavara acestui an, avansul PIB pentru anul viitor fiind plasat la 6,5%. De altfel, mai multi analisti considera insa ca avansul economic va depasi prognozele CNP.

"Ritmul de crestere economica se va circumscrie in parametrii de pana acum, influentat de rezultatul din trimestrul patru, care se va incadra in tendinte", a afirmat presedintele INS, Vergil Voineagu. "Din practica putem spune ca, in general, cresterea economica anuala se situeaza in jurul valorii la noua luni. Acesteia i s-ar putea aplica o corectie de plus/minus 0,1% pana la 0,5%", a declarat, la randul sau, Adriana Ciuchea, director general al Directiei de Conturi Nationale si Sinteza Macroeconomica a INS.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.