Principalii indici bursieri ai lumii au avut cresteri substantiale in 2006, majoritatea cresterilor venind in urma profiturilor substantiale ale companiilor.

Cu putin timp inainte de inchiderea anului, indicele Dow Jones Euro Stoxx Industrial Goods & Services inregistreaza o crestere de 67,5%, nivel apropiat de cel al indicelui CROBEX (Croatia), acesta raportand o crestere de la inceputul anului de 63,1%.

"Listarea unui pachet de 15% din capitalul INA a fost cel mai important eveniment al acestei piete, in timp ce este foarte probabil ca BorsodChem sa iasa de pe piata. Desi pachetul listat de INA a fost destul de mic, acesta a imbunatatit piata din Croatia", precizeaza o analiza a Erste Bank.

Dow Jones Euro Stoxx Construction & Materials a crescut in aceasta perioada cu 57,1%, in timp ce la jumatatea anului cresterea era de 21,2%.

De la inceputul anului, piata bursiera din Frankfurt a crescut cu 15,78%, cea din Paris cu 11,83%, cea din Madrid cu 28,08% si cea din Moscova cu 58,85%. In ceea ce priveste evolutia indicelui BET, care calculeaza cele mai lichide companii de la Bursa de Valori Bucuresti, acesta a avut o apreciere medie, 28,4%. Totusi, indicele BET a evoluat conform estimarilor brokerilor, acestia mizand pe o crestere anuala a indicelui de 30%.
Evolutia indicelui romanesc BET a fost apropiata de cea a indicelui WIG 20 din Polonia, care a avut un randament anual de 29,5%, si de cea a indicelui SBI din Slovenia, cu o crestere anuala de 31,3%.

Indicele Athens General, de la Bursa din Grecia, a cunoscut un avans fata de inceputul anului de 36,1%. Evolutiile nu au fost totusi bune pe toate pietele bursiere, astfel ca indicele ISE National 100 de la Bursa din Turcia a avut in acest an o scadere de 13,3%, in timp ce S&P 500 a avut o depreciere de 1,7%, conform datelor Erste Bank.

Pentru 2007, analistii se asteapta la o evolutie buna a Burselor, desi scaderea ritmului de crestere al unor anumite piete ii ingrijoreaza pe unii.

Cauza scaderii ritmului de crestere a Burselor este explicata de reducerea ritmului de crestere economica a Statelor Unite ale Americii, precum si de temerile legate de o eventuala depreciere a monedei euro si o crestere a ratei dobanzilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.