Gradul de intermediere financiara al economiei romanesti va fi de circa 25% din produsul intern brut (PIB) la finalul lui 2006 si reprezinta mai putin de un sfert din gradul de intermediere financiara din UE, care era de 103,9% din PIB in 2005, potrivit guvernatorului Mugur Isarescu

"Cu toate ca sistemul financiar s-a dezvoltat si intarit, Romania este inca in urma celorlalte tari din Europa Centrala si de Est in ceea ce priveste intermedierea financiara. Nivelul estimat, la finele anului 2006, este de circa 25% din PIB, comparativ cu 52,2% din PIB pentru noile state membre ale UE si, respectiv, 103,9% din PIB, la nivelul zonei euro in 2005", a spus Mugur Isarescu.

"Sistemul bancar este stabil si capabil sa absoarba socurile. Capitalizare bancara este semnificativa, fiind de peste 20% comparativ cu 8%, nivelul de capitalizare bancara la nivel mondial, iar creditele restante si indoielnice reprezinta mai putin de 1% din totalul creditelor", a mai afirmat Isarescu.

Potrivit guvernatorului BNR, lichiditatea bancara in Romania este ridicata, mult deasupra nivelurilor minime obligatorii. "Sectorul institutiilor financiare non-bancare (IFN) este subdezvoltat, insa poseda un potential de crestere considerabil. Riscurile sistemice sunt mici, avand in vedere dimensiunile reduse ale sectorului", a adaugat Isarescu.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.