Numarul centrelor comerciale care se vor deschide in provincie creste intr-un ritm sustinut. S-au lansat deja proiecte de zeci de milioane de euro.

Pasiunea romanilor pentru cumparaturi ii determina pe investitorii imobiliari sa se orienteze catre centre comerciale. Daca in urma cu ceva timp marile proiecte vizau Capitala, se observa in prezent o crestere a apetitului investitorilor in centre comerciale de tip mall pentru provincie, unde s-au derulat deja citeva tranzactii de zeci sau chiar sute de milioane de euro. Pretul terenurilor si posibilitatile pe care le ofera piata pe care se doreste intrarea sint doar citeva dintre criteriile cu care opereaza investitorii.

De asemenea, se asteapta ca investitiile anuntate in Bucuresti si in tara sa tempereze cresterea chiriilor pe acest segment. Suprafata disponibila in centrele comerciale va fi, pina in 2010, de patru ori mai mare. Astfel, daca in prezent, conform celui mai recent raport al agentiei imolibiare Colliers, in aceste centre sint 164.300 de metri patrati, in 2007-2008 se va ajunge la 422.300 mp, iar in 2010 suprafata va fi de 683.300 mp.

Conform specialistilor Colliers, daca pina acum investitorii de pe acest segment se orientau catre orase de peste 100.000 de locuitori, acum acestia sint atrasi si de orasele cu cel putin 70.000 de locuitori. Este adevarat ca in marile orase sint cite doua sau cite trei proiecte de acest gen.

Tranzactii mari

In ceea ce priveste centrele comerciale, este interesant de observat faptul ca unii investitori se concentreaza pe zonele din afara Capitalei. Promitatoare, din moment ce tranzactiile s-au realizat pe sume mari. De exemplu, fondul britanic de investitii imobiliare North Real Estate Opportunities Fund va investi aproximativ 60 de milioane de euro pen-tru dezvoltarea unui centru comercial in Suceava, cu o suprafata de circa 55.000 de metri patrati.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.