Deficitul comercial a crescut cu 45,3% in primele 10 luni fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 11,24 miliarde euro, avansul importurilor fiind sustinut atat de achizitiile de tehnologie, cat si de resurse, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica.

Ritmul de crestere a deficitului comercial se aseamana cu cel de la sfarsitul primelor noua luni, atunci cand soldul negativ al balantei comerciale era in urcare cu 45,6% in comparatie cu primele trei trimestre ale anului anterior.
Importurile si-au mentinut un ritm de crestere ridicat, iar exporturile, desi au continuat sa urce, au inregistrat o dinamica mai putin spectaculoasa, se arata intr-un comunicat al INS.

In luna octombrie, valoarea exporturilor FOB a fost de 2,247 miliarde de euro, cu 15,8% mai mare fata de luna octombrie 2005 si cu 1,9% peste luna septembrie 2006, iar valoarea importurilor CIF au fost, in luna octombrie, de 3,879 miliarde de euro, cu 26% mai mult fata de luna octombrie 2005 si cu 14,7% mai mare fata de luna septembrie 2006.

In primele 10 luni, exporturile FOB au insumat 21,349 miliarde de euro, in crestere cu 16% fata de perioada similara a anului trecut. Importurile CIF au totalizat 32,589 miliarde euro, valoare mai mare cu 24,7% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Uniunea Europeana ramane principalul partener comercial al Romaniei, inregistrand o pondere de aproximativ doua treimi din exporturi si peste 62% la importuri.

Datele sunt exprimate in preturi FOB in cazul exporturilor si CIF pentru importuri, conform conditiilor de livrare in comertul international. Astfel, pretul FOB reprezinta pretul la frontiera tarii exportatoare, care include valoarea marfii, toate cheltuielile de transport pana la punctul de imbarcare, precum si toate taxele pe care marfa trebuie sa le suporte pentru a fi incarcata la bord, iar pretul CIF este pretul la frontiera tarii importatoare, care cuprinde atat elementele pretului FOB, cat si costul asigurarii si transportului international.

La finele lunii noiembrie, rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei se situau la nivelul a 21.225,4 milioane euro.

Cresterea de 74,3 milioane euro inregistrata in luna noiembrie 2006 a fost rezultatul intrarilor de 445,4 milioane euro reprezentand venituri din administrarea rezervei internationale, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale, cedari de valuta la rezerva statului, dar si al iesirilor de 371,1 milioane euro reprezentand plati rate si dobanzi scadente la datoria publica externa directa si garantata de MFP, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale.

Pana la sfarsitul anului 2006, platile scadente in contul datoriei publice externe directe si garantate de MFP insumeaza 69 milioane euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.