Integrarea Romaniei va insemna pentru constructorii romani respectarea standardelor impuse de UE pentru a face fata pietei unice, dar si oportunitatea de a beneficia de fonduri structurale.

Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) este in plin proces de preluare a standardelor recunoscute in tarile Uniunii Europene. Prin marca CE aplicata, este certificat faptul ca produsele respecta cerintele de calitate: rezistenta si stabilitate, securitate la incendiu, eficienta energetica, protectia mediului.

Produsele sunt monitorizate de organisme de certificare formate din specialisti, experti in constructii, care au rolul de a confirma daca un anumit produs respecta standardele impuse. In legislatia nationala a fost preluata lista standardelor europene si a specificatiilor tehnice recunoscute in domeniul produselor pentru constructii. Este vorba despre 313 standarde, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor, constructiilor si turismului nr. 729/2006, publicat in Monitorul Oficial.

Pe langa pachetul de standarde, Comisia Europeana a lansat programul de unificare a metodelor de proiectare a structurilor pentru constructii in cadrul unei serii de standarde europene denumite generic Eurocoduri. Termenul preconizat de Comisie pentru finalizarea elaborarii pachetului de Eurocoduri este decembrie 2007. CE recomanda ca, pana in martie 2010, fiecare stat membru sa elaboreze versiunile nationale ale Eurocodurilor si sa elaboreze anexe nationale.

Versiunea Romaniei trebuie sa includa specificul tarii - risc seismic, regim climatic - astfel incat sa poata fi implementata.

Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana este o oportunitatea si pentru piata constructiilor intrucat pe langa fondurile bugetare vor intra importante fonduri structurale, a afirmat Gheorghe Polizu, presedintele Patronatului Societatilor din Constructii. Gheorghe Polizu considera ca in acest moment piata constructiilor se confrunta cu o lipsa a fortei de munca calificate. Din acest motiv, considera Polizu, sunt firme care nu angajeaza unele lucrari. De asemenea, exista preocupare pentru asigurarea de cofinantare a proiectelor care pot fi realizate cu sprijinul fondurilor europene.

Pentru lucrarile de constructii de anvergura o solutie o reprezinta formarea clusterelor pe piata constructiilor in urmatoarea perioada, apreciaza presedintele Patronatului Societatilor din Constructii. Specialistii din MTCT considera ca in urmatoarea perioada firmele mici/medii se vor axa pe realizarea lucrarilor de instalatii, finisaje, reabilitare termica, reparatii de acoperisuri, anexe gospodaresti, reconstruire si amenajari. Piata reamenajarilor reprezinta intre 20 si 25% din volumul total al pietii constructiilor, cu perspective de crestere.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.