Afluxul de expati in Romania inregistrat dupa inceputul anilor '90 a sporit cererea locuintelor de lux din Capitala pentru inchiriere. Pe langa trimisii multinationalelor care isi deschideau filiale pe piata autohtona, segmentul apartamentelor si vilelor de lux s-a dezvoltat si pentru a acoperi nevoia de resedinte a ambasadorilor si a personalului din ambasade.

Acest segment al pietei imobiliare a inceput sa se formeze dupa anul 1996 si "a cunoscut o dezvoltare semnificativa in perioada 1998- 2002" in ceea ce priveste inchirierea, apreciaza Claudia Dascalescu, consultant senior in cadrul departamentului rezidential DTZ Echinox.
Piata rezidentiala de vanzari a inceput sa se dezvolte doi ani mai tarziu, dupa anul 2000, "majoritatea cererii fiind reprezentata de mici investitori care au intrevazut trendul ascendent al chiriilor locuintelor de lux din Bucuresti si rata buna de recuperare a investitiei", subliniaza consultantul DTZ.

Acest sector a cunoscut o ampla dezvoltare, iar urmatoarele luni vor aduce o crestere semnificativa. Cererea continua sa se mentina mare pe acest segment, dar "pentru perioada urmatoare preconizam ca numarul proiectelor de locuinte de lux in locatii top va fi din ce in ce mai restrans".

Printre locatiile preferate de cumparatori si dezvoltatori deopotriva pentru apartamentele de lux raman in continuare cele de top, precum Kiseleff, Aviatorilor, Primaverii sau Dorobanti. Parcurile din vecinatate, centrele comerciale, zonele de agrement sau accesul facil caracterizeaza majoritatea locatiilor unde se dezvolta segmentul de lux.

Pentru a putea fi numit locuinta luxoasa, un apartament trebuie sa aiba o "vedere excelenta, spatii locuibile generoase, partitionari inteligente cu living cu iesire pe terasa, dining, bucatarii deschise sau inchise, 1-3 dormitoare cu bai proprii si terase, 1 birou", subliniaza Dascalescu.

Locurile de parcare subterane, dotarile moderne, facilitati ca piscina sau sala de fitness si finisajele de calitate sunt obligatorii pentru obtinerea statutului de apartament de lux.
Aceleasi locatii se pastreaza si pentru vilele de lux, la care se adauga zonele Cotroceni, Universitate, Romana, Baneasa - Iancu Nicolae, Snagov. De regula, vilele luxoase sunt situate in zone rezidentiale de vile si ofera facilitati precum "curte si gradina amenajata, barbecue, piscina in aer liber, locuri de parcare subterane, spatii de depozitare, sala de fitness".

Situat intr-o "zona care suporta o presiune fantastica imobiliara, ce nu se ridica intotdeauna la nivelul si preturile pe care le are", asa cum a declarat Bruno Andresoiu, proiectantul general, in cadrul lansarii oficiale a complexului Oxford Gardens, proiectul este unul dintre cele luxoase de pe piata autohtona. Atragand investitii de peste 165 milioane euro, ansamblul destinat segmentului high-end, va oferi vile al caror pret de pornire depaseste 500.000 euro va ajunge cu usurinta la 1,5 milioane euro.
Conform presedintelui companiei Regatta, Mircea Uzunov, acesta este primul proiect ce "ne va arata ce inseamna luxul", "intr-o piata imobiliara unde se construieste masiv, iar luxul declarat este indoielnic".

Pe fondul unei oferte din ce in ce mai reduse de terenuri disponibile, "zonele de interes actuale se vor extinde si vor aparea noi zone de interes", apreciaza consultantul DTZ.
Locuintele de lux din Bucuresti au aparut ca urmare a dezvoltarii vechilor zone selecte din Bucuresti, cat si a extinderii acestora catre zonele invecinate precum Domenii sau Floreasca, dar si a crearii de noi zone rezidentiale de lux (Iancu Nicolae - Pipera si Herastrau), iar principalii clienti sunt fondurile de investitii, ambasadele, micii investitori romani sau straini care detin un portofoliu de locuinte inchiriate expatilor si, mai nou, oamenii de afaceri care doresc sa-si achizitioneze o locuinta care sa corespunda statutului lor social.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.