Aparute nu demult in Romania, centrele after school se dovedesc extrem de utile si solicitate, dar implicit si afaceri de succes pentru cei care au avut inspiratia si curajul sa se implice intr-un astfel de business. Integrate in domeniul serviciilor, aceste centre educationale s-au adaptat perfect pe piata romaneasca, unde nevoia de servicii este in continuare foarte greu de stavilit.

Centrele sunt locuri in care copiii sunt adusi dupa ce termina programul de scoala, unde servesc masa de pranz, isi fac temele, pot desfasura in siguranta si sub supraveghere diferite activitati recreative si beneficiaza de supraveghere medicala permanenta.

Avantajul aparitiei unor astfel de centre after school este in primul rand pentru parinti, care extrem de ocupati fiind, scapa de grija preluarii copilului de la scoala dar mai ales de corvoada temelor zilnice, activitate la care dupa 10-12 ore de serviciu, niciun parinte nu mai este incantat sa participe.

"In 5 decembrie implinim un an de la infiintare", spune profesoara Daniela Pana, care conduce impreuna cu sotul sau centrul Inna After School, amplasat in sectorul 2 al Capitalei. "Acum avem inscrisi 28 de copii, cu varsta intre 7 si 10 ani, din clasele I - IV, deci suntem ocupati la capacitate maxima", afirma Daniela Pana, subliniind ca la inceperea anului scolar in curs a fost nevoita sa refuze multe cereri de inscriere.

"Cererea este foarte mare pentru ca exista multi parinti ocupati si este nevoie ca timpul liber al copilului sa fie organizat, dar cu rigoare. Copilul are nevoie de educatie, dar parintele nu are timp si apeleaza la astfel de servicii", spune Gina Stefanoaia, care detine impreuna cu invatatoarea Dana Blandu doua centre Afterschool Scolar AS, unul in Baneasa, iar celalalt in zona Pipera. "Suntem amandoua invatatoare si era o idee sesizata inainte de vreme, pe care am aplicat-o. Am inceput activitatea in octombrie 2005, iar anul acesta tot in octombrie, am deschis al doilea centru", spune Gina Stefanoaia.

La Inna After School, copiii sunt preluati cu masina de la scoala, dupa care sunt adusi la centru unde servesc masa, isi fac temele si urmeaza diferite activitati recreative si educative, in functie de preferinte. "Oferim doua programe: cel scurt, care include preluarea copilului de la scoala, servirea mesei de pranz si supravegherea acestuia in realizarea temelor zilnice. Acest program dureaza pana la orele 16.30 - 17.00, costa 160 de euro si este preferat de parintii ai caror copii sunt integrati in diverse activitati sportive sau recreative in afara centrului, respectiv arte martiale, lectii de balet sau instrumente muzicale.

Programul lung, pentru care opteaza cea mai mare parte a parintilor, dureaza pana la ora 19.00 si include materiile optionale oferite de centru (limba germana, dans sportiv, pictura, desen, actorie). Limba engleza nu mai este facultativa, fiind predata zilnic", a mai afirmat proprietara Centrului Inna. Pentru programul lung, parintii platesc o taxa de 200 de euro. "Cerintele parintilor sunt diferite si nu putem include toti copiii intr-un standard. Spre exemplu, pentru programul lung, avem solicitari foarte multe sa transportam noi copiii acasa si din acest motiv avem trei masini pe teren", subliniaza profesoara Pana, care in cadrul centrului se ocupa de activitatile didactice, in timp ce aspectele administrative intra in atributiile manageriale ale sotului sau.

Programele - adaptate la solicitarile parintilor

Scolar AS propune trei tipuri de programe (normal, lung si special), in functie de timpul pe care copilul il va petrece la after school. Orarul normal incepe la 12.30, cu masa de pranz, dupa care urmeaza activitatile recreative (jocuri de miscare, pasi de dans, modelaj, Origami, pictura, cantec, auditii muzicale, dramatizari), care au loc in limba engleza, sub supravegherea profesorului de profil, sau poate include program de somn si se incheie la 16.30 cu efectuarea temelor.

Programul lung al Scolar AS incepe tot la 12.30, dar se incheie mai tarziu - ora 18.00 - si presupune servirea mesei de pranz, activitati recreative desfasurate in limba engleza, efectuarea temelor, o gustare la 16.30 si activitati educative (limba engleza, germana, franceza, lectura, Aikido). "Pentru programul lung avem cele mai multe inscrieri", spune managerul centrelor Scolar AS, in care isi petrec timpul de dupa scoala 40 de copii zilnic.
Preturile celor doua programe sunt intre 690 si 830 RON, in timp ce costul celui special (care raspunde unor nevoi deosebite ale copiilor, pentru anumite activitati si zile din saptamana, perioade din an) este stabilit in functie de optiuni.

Investitorii nu se limiteaza la un singur centru

In ce priveste investitia intr-un astfel de centru, sotii Pana au alocat o suma initiala de 25.000 de euro, care potrivit propriilor afirmatii nu s-a amortizat la un an de la infiintarea centrului, insa cererile numeroase venite din partea parintilor i-au determinat pe cei doi soti sa deschida anul viitor un al doilea centru in zona Titan din sectorul 3.

"Trebuie sa recunosc ca am avut si solicitari de la parinti care locuiau in zone pe care eu nu mi-am propus sa le acopar si am decis ca in septembrie 2007 sa deschidem un al doilea centru after school", a declarat Daniela Pana. Potrivit profesoarei, pentru centrul existent in prezent are si o lista de asteptare, dar pana acum nici un parinte nu a renuntat la serviciile centrului pentru a face loc astfel altuia. "Practic, inscrierile se fac mai mult prin recomandari, in urma discutiilor pe care le au parintii care au sau au avut copii inscrisi in centrul nostru", subliniaza Daniela Pana.

Proprietarele Scolar AS nu au dorit sa dezvaluie sumele pe care le-au investit in cele doua centre, dar pentru cei care se gandesc la astfel de afaceri spun ca cele mai importante sunt spatiul, mobilierul specific si personalul. Pentru ca exista o piata foarte buna pentru acest gen de servicii, Dana Blandu si Gina Stefanoaia vor deschide anul viitor un nou centru after school, dar nu au stabilit inca zona. "Exista foarte multe centre de acest fel, unele mai mari, altele mai mici. Noi suntem printre primii care au deschis si facem acest lucru foarte bine", spune Gina Stefanoaia. Pe piata din Bucuresti a centrelor after school mai functioneaza Altib Center After School, Smart Kids Club, Phillip After School, Barba Cot, Arc-en-Ciel, Ursuletul de Plus, Ingerasul meu etc.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.