In 2007, avansul PIB nu va depasi 5,7%. Anul acesta, deficitul bugetar va fi sub 2,2%. Deficitul de cont curent va depasi prognoza oficiala

Economistii diviziei de cercetare a Bank Austria Creditanstalt vad, in perspectiva anului 2008, o crestere economica mai redusa decat anul acesta. Potrivit unui studiu al institutiei, Produsul Intern Brut al Romaniei va avansa in urmatorii doi ani cu 5,7 si, respectiv, 5,4 procente. Pentru acest an, BA-CA estimeaza un avans economic de 7,2%.

Prognozele oficiale, realizate de Comisia Nationala de Prognoza, indica de asemenea un trend ascendent de crestere economica, cu deosebirea ca specialistii CNP anticipeaza pentru 2007 un avans al PIB de 6,5% si pentru 2008 de 6,3%. In privinta deficitului de cont curent, BA-CA estimeaza o valoare echivalenta cu 10% din PIB. Potrivit specialistilor bancii, deficitul bugetar nu va depasi (in ciuda estimarilor oficiale de 2,5%) 2,2 procente. Economistii austrieci considera ca Banca Nationala a Romaniei va majora dobanda de politica monetara pana la 9%.

Leul va continua sa se aprecieze

Bank Austria Creditanstalt estimeaza un curs de 3,49 lei/euro la sfarsitul acestui an, iar anul viitor moneda europeana va fi cotata cu 3,47 lei la finele lunii martie si cu 3,45 lei la sfarsitul lunii decembrie. Aprecierea leului in termeni nominali se va opri in 2008, cand cursul de sfarsit de an va fi acelasi cu cel de la finele anului 2007, de 3,45 lei/euro, estimeaza BA-CA. Banca centrala a afisat un curs de 3,4344 lei/euro, care descrie o apreciere a leului cu 281 lei fata de euro, comparativ cu nivelul din ziua precedenta.

Dobanda BNR, posibil la 9%

Bank Austria Creditanstalt estimeaza ca BNR va mari dobanda de politica monetara la 9% in sedinta din 28 decembrie, de la 8,75% in prezent, iar noua rata va fi pastrata pana in 2008. In cursul anului 2008, dobanda ar urma sa fie scazuta la 8,50%. Coborarea ulterioara a dobanzii de politica monetara ar urma sa survina pe fondul scaderii inflatiei. Calculata in medie anuala, inflatia va fi de 6,6% anul acesta, insa va scadea la 4,8% in 2007 si 4,4% in 2008, potrivit studiului BA-CA.

Prognozele BA-CA privind inflatia sunt apropiate de cele ale Bancii Nationale a Romaniei, care estima, in raportul trimestrial asupra inflatiei din noiembrie, o inflatie la sfarsitul anului de 4,7%.

Presiuni inflationiste postintegrare

Analistii Citigroup se asteapta la o puternica reinflamare a inflatiei din Romania, anul viitor, primul dupa aderarea la Uniunea Europeana, estimand totodata ca socurile vor fi eliminate in 2008, cand estimeaza o incetinire semnificativa a cresterii preturilor de consum. Cele mai recente previziuni ale Citigroup indica o rata medie a inflatiei pentru 2007 de 8,3%, cu aproape doua puncte peste nivelul din acest an.

Media anuala este anticipata insa la un nivel foarte scazut in 2008, cand se asteapta o inflatie de 3,2%.

"Anticipatiile noastre privind inflatia de anul viitor au la baza trei argumente. In primul rand, cresterea puternica a salariilor din sectorul public planificata pentru anul viitor va majora costul unitar al fortei de munca din Romania si va suplimenta presiunile inflationiste, prin stimularea consumului, aflat deja la cote inalte", a declarat pentru Mediafax Iwona Pugacewicz-Kowalska, analist pentru Europa Centrala si de Est al Citigroup. Ea a adaugat ca cererea interna excedentara va fi majorata de cheltuielile suplimentare planificate pentru 2007, ceea ce va mari riscul ca un mix neadecvat de politici sa duca la o inflatie ridicata.

In al treilea rand, sustine analistul Citigroup, ajustarea modesta a preturilor administrate si evolutia favorabila a preturilor la produse alimentare, care au sustinut procesul de dezinflatie din 2006, ar putea avea o influenta in sens contrar asupra inflatiei anul viitor.

Analistii Citigroup cred ca rata inflatiei nu va cobori sub 3% in urmatorii cinci ani, estimarile fiind de 3,8% pentru 2009, 3,5% in 2010 si 3,3% in 2011. Banca Nationala a Romaniei a stabilit tinte de inflatie (decembrie/decembrie) de 5% pentru acest an, 4% anul viitor si 3,8% in 2008, cu un interval de variatie de un punct procentual.

BNR tinteste insa rata inflatiei raportata la sfarsitul anului fata de finele anului anterior, si nu inflatia medie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.